Ce calităţi interesante are uleiul de muşeţel. Cum se administrează
Problemele digestive şi multe alte neplăceri pot fi ameliorate cu ajutorul uleiului de mușețel, un remediu care își dovedește eficiența încă din perioada Egiptului Antic.
Mușețelul (Matricaria chamomilla) își are originile în Asia, Africa și Europa și este de două feluri - mușețel roman, care funcționează mai bine pe post de calmant, și mușețel german, cu rol antiinflamator puternic. Din florile mușețelului se extrage uleiul, cu proprietăți analgezice, antimicrobiene, antioxidante, antiseptice, cicatrizante, sedative și relaxante. Uleiul de mușețel poate fi administrat intern, în combinație cu alte lichide și se folosește și la: comprese, inhalații, aromaterapie, băi și în diverse produse de îngrijire corporală. Când este folosit pentru uz intern, trebuie ales un ulei de calitate superioară și nu se consumă mai mult de 14 zile la rând. Recomandat este să ceri sfatul medicului de familie, înainte de administrare.
Tratează tulburările digestive
Problemele de digestie, precum: constipația, diareea, balonarea, crampele abdominale, dar și iritațiile se pot trata cu ulei de mușețel. Acesta promovează secreția de sucuri digestive în stomac, facilitând digestia, calmând stomacul și relaxând mușchii stomacului. Este de ajutor în caz de toxiinfecție alimentară, afecțiuni hepatice, gastrită și ulcer gastric. Adulții pot consuma 20 de picături, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, diluate în apă sau ceai. Nu se consumă mai mult de 2 săptămâni. Uleiul se păstrează la maximum 25°C, ferit de umiditate și lumină.
Vezi şi: Ceaiul care te scapă de constipaţie. Este laxativ natural
Remediu contra stărilor de anxietate
Datorită proprietăților relaxante, mușețelul are efect benefic asupra creierului, ajutând persoanele care se confruntă cu anxietate să își îmbunătățească stările de tristețe. De asemenea, uleiul de mușețel are proprietăți sedative și poate fi folosit la inducerea somnului. Folosirea unui difuzor ajută la răspândirea aromei de ulei esențial de mușețel în camera unde îți desfășori activitatea. Uleiul se poate pulveriza și sub formă de spray odorizant, sub forma de 10-20 de picături adăugate la 10 linguri de apă. Pentru un somn odihnitor, adaugă în amestec și 5 picături de ulei esențial de lavandă.
Leac pentru durerile de dinți
Acest ulei poate reduce durerile de mușchi și de articulații, datorită proprietăților analgezice. La fel, pot fi ameliorate și durerile de cap și de dinți. Pentru durerea de mușchi, articulații și de cap se amestecă 10 picături de ulei esențial, cu 2 linguri de ulei purtător, se amestecă și se masează zonele afectate. Pentru durerea de dinți, la fel de eficiente sunt și inhalațiile. Cum se fac? Se adaugă 12 picături de ulei esențial într-o cratiță cu apă fierbinte, iar aburul se inhalează 10 minute.
Benefic pentru piele
Uleiul esențial de mușețel este un ingredient de bază în multe produse cosmetice, deoarece diminuează cicatricile, tenul înroșit, ridurile, petele de pe piele și față. De asemenea, poate vindeca rănile, tăieturile și vânătăile. La uz cosmetic, se folosesc cremele, balsamurile, unguentele și loțiunile care îl conțin. Pentru pielea bebelușilor, se recomandă produsele cu ulei de mușețel roman, cu o acțiune mai blândă.
Vezi şi: Sucul de aloe vera. Ce proprietăți benefice are?
Contraindicații
Nu este recomandat să se folosească în perioada sarcinii și se utilizează cu precauție de mămicile care alăptează. Mușețelul nu trebuie utilizat nici de persoanele care sunt alergice la polenul acestei plante sau la flori similare, precum gălbenelele. Acest ulei nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor și în locuri unde animalele de companie pot ajunge la el.