Balonare sau flatulenţă? Iată ce te poate ajuta!

Semințele de chimion oferă savoare preparatelor culinare, dar au și proprietăți medicinale. Pot fi administrate în caz de amenie, pentru reducerea balonării, grețurilor și combaterea indigestiei.

image

Ceaiul de chimion este benefic în problemele digestive, susține lactația la mamele care alăptează şi poate fi consumat şi pentru accelerarea ciclului menstrual. Foto: Shutterstock

Chimionul, a cărui denumire științifică este Cuminum cyminum, este un condiment aromat, care poate fi utilizat sub formă de ceai, tinctură sau ulei. Semințele de chimion seamănă cu cele de chimen, având formă alungită și culoare galben-maro. Acestea au în compoziție o cantitate ridicată de fier (1 linguriță conține aproape 20% din doza zilnică recomandată pentru adulți), de aceea, este recomandat în alimentația persoanelor cu deficiențe. Chimionul conține și terpene, fenoli, flavonoide și alcaloizi, substanțe cu rol antioxidant care reduc daunele aduse de radicalii liberi și luptă împotriva inflamațiilor. În plus, chimionul furnizează organismului și fitosteroli, fibre și cantități mici de vitaminele A, C și E.

Remediu în indigestie şi balonare 

Cea mai cunoscută utilizare tradițională a chimionului este indigestia. Studiile au arătat că semințele ajută la accelerarea digestiei și la eliberarea bilei în ficat, substanță care contribuie la digerarea grăsimilor. Consumul de chimion este benefic pentru cei diagnosticați cu sindromul de colon iritabil și pentru persoanele care se confruntă cu balonare, flatulență, constipație și grețuri. De asemenea, chimionul are efecte relaxante asupra mușchilor tractului digestiv, ceea ce ajută la reducerea durerilor.

În problemele digestive, se consumă ceai de chimion. Se beau 1-2 căni cu ceai pe zi, după mesele principale.

Vezi şi: Ceaiul care ajută creierul şi reduce balonarea

Are acţiune antibacteriană

Cercetările au arătat că administrarea chimionului ajută la combaterea unor bacterii care pot pătrunde în corp. S-a demonstrat că semințele de chimion limitează creșterea microorganismelor, inclusiv E.coli, bacterie care poate provoca toxiinfecție alimentară. Chimionul are efecte benefice și asupra florei intestinale, deoarece compușii săi echilibrează bacterii bune.

Ajută la scăderea în greutate

Consumul de chimion este benefic pentru pierderea în greutate. În cadrul unui studiu, făcut pe 88 de femei supraponderale, s-a constatat că persoanele care au consumat iaurt cu 3 g de chimion au slăbit mai ușor față de cele care nu au consumat un astfel de preparat. Pentru a pierde în greutate, este necesar să urmezi un regim alimentar sănătos, care să conțină proteine, fructe și legume proaspete, dar sărac în zahăr și alți carbohidrați, să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi și să faci 30 de minute de mișcare moderată zilnică.

Util pentru diabetici

Chimionul conține compuși care contracarează unele efecte pe termen lung ale diabetului, respectiv deteriorarea nervilor și vaselor de sânge. De asemenea, administrarea regulată a chimionului poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, un alt avantaj pentru diabetici.  

Cum se prepară ceaiul de chimion

Există mai multe moduri de a folosi chimionul, iar cel mai cunoscut este ceaiul. Acesta se prepară dintr-o linguriță cu semințe uscate, pe care le găsești la un magazin tip plafar, la 1 cană cu apă clocotită. Adulții pot consuma 1-2 căni, pe zi, după mesele principale, iar pentru copiii de peste 5 ani se recomandă 1 cană pe zi.