Ceaiul care ajută creierul şi reduce balonarea

Rozmarinul, cu o istorie impresionantă în gastronomie și medicina tradițională, îți dă numeroase motive să-l descoperi și sub forma unei licori savuroase, ceaiul.

image

Din aceeași familei de plante cu menta, oregano și busuiocul, rozmarinul promite o experiență aromatică deosebită și numeroase beneficii pentru sănătate. Ceaiul de rozmarin se distinge prin conținutul său bogat de compuși antioxidanți, antimicrobieni și antiinflamatori. Acești antioxidanți protejează organismul împotriva daunelor oxidative, având potențialul de a preveni boli cronice precum cancerul și diabetul de tip 2.  

Cum se prepară ceaiul de rozmarin

Pentru a te bucura de toate benficiile ceaiului de rozmarin, îl poți prepara acasă, dintr-o cană de apă fierbinte în care pui o linguriță de frunze uscate de rozmarin. După 10 minute, se strecoară frunzele și se adaugă îndulcitorul preferat, după gust.

Benefic pentru memorie şi concentrare

Consumul, dar și inhalarea compușilor din ceaiul de rozmarin, au fost asociate cu îmbunătățirea stării de spirit, memoriei și concentrării. De la reducerea anxietății la stimularea activității creierului, rozmarinul pare să ofere un impuls revigorant pentru sănătatea minții. Acid carnozic din plantă poate reduce efectele dăunătoare ale radicalilor liberi la nivelul creierului. Unele studii au arătat că rozmarinul este benefic şi în recuperarea celor care au suferit un accident vascular cerebral.

Util în diabet

Un aliat în gestionarea glicemiei, este dovedit prin studii că anumiți compuși activi din rozmarin pot imita efectele insulinei și îmbunătăți absorbția glucozei în celulele musculare. De aceea, ceaiul de rozmarin aduce beneficii persoanelor cu diabet.

Calmant natural

Compuşii din rozmarin precum acizii fenolici şi fitoestrogenii au calităţi antiinflamatoare. De aceea, ceaiul de rozmarin poate aduce ameliorare în migrene, dureri musculare, articulare şi reumatism.

Ceaiul de rozmarin poate ajuta şi la relaxarea minţii şi a corpului. Induce starea de bine şi îmbunătăţeşte calitatea somnului, prevenind insomnia.

Ajută în balonare

Rozmarinul este o plantă carminativă, adică favorizează eliminarea gazelor intestinale. De asemenea, stimulează ficatul, sucurile digestive și secreția biliară. Dacă te confrunţi cu flatulenţă, spasme intestinale sau balonare, consumă ceai de rozmarin.

Antioxidanţii care se găsesc în rozmarin ajută la prevenirea leziunilor hepatice acute şi au un rol benefic în detoxificarea organismului. Pentru aceste beneficii, consumă 3 căni de infuzie pe zi, în cure de 3 - 4 săptămâni.

Vezi şi: Cele mai bune ceaiuri contra balonării

Oferă protecție ochilor

Graţie compuşilor, rozmarinul poate susţine sănătatea oculară, prevenind afecţiuni asociate cu înaintarea în vârstă precum degenerescenţa maculară şi cataracta. Antioxidanții din ceaiul de rozmarin pot ajuta la protejarea ochilor de daunele cauzate de radicalii liberi. Ceaiul de rozmarin poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și înroșirii ochilor.

Precauţii

 Deși ceaiul de rozmarin aduce o plajă largă de beneficii, este esențial să fie consumat cu precauție, mai ales în cazul persoanelor care iau medicamente pentru coagularea sângelui şi pentru hipertensiune arterială. Este indicat ca remediile cu rozmarin să nu fie consumate în sarcină.