Ce beneficii importante au leacurile cu pătlagină. Cum prepari remediile

Crește pe marginea drumurilor, pe câmpuri, în curțile și grădinile oamenilor, însă pătlagina nu este o simplă buruiană, ci o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate. Este indicată în alinarea simptomelor bolilor respiratorii şi ale răcelii.  

image

Pătlagina este o plantă cu flori verzi și frunze mari care pot fi consumate, deoarece au în compoziție substanțe benefice pentru sănătate, printre care: betacaroten, flavonoide, glicozide, taninuri, vitaminele A, C și K, calciu, fier și potasiu. De asemenea, semințele sale conțin fibre.

Pătlagina poate fi utilizată atât intern, cât și extern, proaspătă sau uscată. Frunzele sale pot fi folosite la prepararea extractelor, ceaiurilor, siropurilor, unguentelor, tincturilor, cremelor și loțiunilor. Frunzele proaspete, provenite din zone sigure și netratate chimic, pot fi adăugate în ciorbe și mâncăruri.

Una dintre principalele întrebuințări ale pătlaginei este susținerea sănătății plămânilor. Frunzele sunt bogate în substanțe care ajută la reducerea inflamației în căile respiratorii și utile în caz de răceli, bronșită și alte infecții respiratorii comune.

Siropul, benefic pentru tratarea răcelii

Consumată sub formă de sirop, pătlagină stimulează producție de mucus și ajută la expectorarea acestuia, efect benefic în caz de tuse productivă. Un alt avantaj este că această plantă calmează iritațiile gâtului. Are efect tonic asupra sistemului imunitar și, datorită proprietăților antioxidante, ajută la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi și contribuie la menținerea sănătății generale. Pentru a prepara siropul, ai nevoie de 1 cană cu frunze proaspete de pătlagină sau 1/2 cană cu plantă uscată, 2 căni cu apă, 2 căni cu zahăr și suc de lămâie. Adaugă frunzele într-o cratiță cu apa, lasă amestecul să fiarbă 20 de minute, strecoară lichidul și pune-l într-o oală împreună cu zahărul. Amestecă bine până se dizolvă zahărul, iar când siropul devine consistent, adaugă sucul de lămâie. Se consumă 1-2 lingurițe de câteva ori pe zi.

Vezi şi: Cele mai bune ceaiuri contra balonării

Ceaiul susține sănătatea gastrointestinală

Consumul de ceai de pătlagină este benefic în tratarea colitei cronice, gastritei acute, enteritei și enterocolitei. Cu proprietăți calmante, pătlagina restabilește stratul protector al mucoasei stomacale deteriorate, fiind benefică și în caz de ulcer. De asemenea, calitățile antispastice oferă ameliorare crampelor abdominale și durerilor de stomac prin relaxarea mușchilor. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate sau proaspete la 1 cană cu apă fierbinte.

Tinctura vindecă aftele

Aplicată topic, tinctura de pătlagină aduce beneficii pentru piele. Aceasta vindecă herpesurile, aftele și vânătăile și tratează disconfortul provocat de mușcăturile și înțepăturile de insecte, albine, viespi și urzici. În plus, pătlagina în sine oprește sângerările și, datorită proprietăților antiseptice, dezinfectează rana și previne infecțiile. Tinctura se pregătește din 100 g de frunze uscate, adăugate la 1 litru de alcool de 70°. Se lasă la macerat 24 de ore, apoi se filtrează și se păstrează în sticle de culoare închisă.

Gelul tratează arsurile

Pătlagina poate fi aplicată și sub formă de gel, atât simplă, cât și în asocierea cu alte plante, pentru vindecarea arsurilor, cicatricilor și plăgilor minore. Pentru a-l pregăti, amestecă într-un blender frunze proaspete și tăiate cu gel de aloe vera. Dacă este necesar, adaugă puțină apă. Aplică gelul pe piele, masând ușor în zonele afectate.