Alungă insectele cu aceste soluţii naturale!

Tânțarii, căpuşele, păianjenii te pot muşca nu doar în plimbări şi drumeţii, ci şi în interiorul casei, motiv pentru care ai nevoie de metode la îndemână cu ajutorul cărora să le alungi.

image

Înţepăturile insectelor sunt inevitabile în sezonul cald şi-ţi provoacă disconfort din cauza mâncărimilor, iritaţiilor sau a reacţiilor alergice. În afara soluţiilor speciale pe care le găseşti în farmacii, poţi încerca şi unele soluţii naturale nu doar pentru calmarea pielii, ci în special pentru a respinge insectele nedorite.

Uleiul de citronella, leac eficient

Aplicat de mai multe ori, uleiul de citronella este eficient în combaterea țânțarilor şi a neplăcerilor create de aceştia. Poate asigura o protecție de până la trei ore dacă este combinat cu vanilină. Un studiu realizat în anul 2015 realizat la Universitatea din Seul, Coreea de Sud, a comparat uleiul de citronella și uleiul de fenicul. S-a observat că uleiul de citronella și uleiul de fenicul au avut oferit protecție de aproximativ 57%, respectiv 47%, după doar două ore. Un alt studiu a evaluat eficacitatea mai multor repelenți de țânțari și a concluzionat că uleiul de citronella poate acţiona ca agent de respingere a insectelor. Pentru a face acest spray, adaugă 10-15 picături de ulei de citronella în puţină apă. Agită sticla înainte de pulverizare. O altă variantă este să masezi pielea cu un amestec de 5-6 picături de ulei de citronella şi puţin ulei vegetal.

Vezi şi: Ce trebuie să faci dacă te-au pişcat ţânţarii. Scărpinarea agravează mâncărimea

Busuioc, contra ţânţarilor

Mirosul de busuioc îndepărtează muştele, dar şi ţânţarii. Este o plantă aromatică uşor de cultivat în interiorul și exteriorul casei. Planteaz-o în ghivece sau jardiniere pe care le aşezi la ferestre sau în alte puncte de intrare pentru a descuraja pătrunderea muștelor şi a ţânţarilor. Pe lângă acest efect pe care-l produce, frunzele proaspete de busuioc pot calma locurile cu înţepături de ţânţari prin fricţionarea acesteia cu planta zdrobită. În mod similar poţi folosi frunze de salvie pe care le zdrobeşti, de asemenea şi le aplici pe locul dureros. Şi frunzele proaspete de pelin s-au dovedit a fi de ajutor în această situaţie. Cu acestea poţi face fricţiuni pe zona iritată, fără a fi nevoie să le mărunţeşti înainte.

Menta nu este pe placul insectelor

Furnicile, țânțarii, păianjenii sunt insecte care pot fi combătute cu ajutorul uleiului esenţial de mentă. Diluează 10-15 picături de ulei de mentă în 250 ml de apă și toarnă amestecul într-o sticlă cu pulverizator. O altă variantă de a folosi menta ca repelent este să zdrobeşti o cană de frunze peste care să adaugi 2 căni de apă clocotită. Amesteci câteva minute, apoi laşi infuzia să se răcească înainte de a o strecura și de a o turna într-o sticlă cu  pulverizator. Pulverizează amestecul pe piele şi în locurile unde observi mai multe insecte, concentrându-te în special pe punctele de intrare în casă, cum ar fi orificiile de ventilație, ușile, ferestrele.

Oţetul combate furnicile şi păianjenii

Şi oțetul poate acţiona ca repelent. Dacă nu mai scapi de furnicile de pe podea sau de pe blatul din bucătărie, folosește oțet pentru a le alunga. Ștergeți suprafețele cu oțet şi pulverizează-l în punctele de intrare în locuinţă. Acidul acetic pe care-l conţine respinge şi păianjenii. Amestecă apă și oțet într-un raport de 1:1 și pulverizează în zonele din casă unde păianjenii persistă, precum plintele sau colțurile pereţilor.

Levănţica îndepărtează țânțarii

Pe lângă faptul că înfrumuseţează curtea sau balconul, levănţica are un parfum care respinge puricii, muștele, țânțarii și moliile. O poţi cultiva în ghivece sau în jurul casei, în special în apropierea zonelor de intrare. Pune apoi flori de levănțică la uscat. Cu aceastea poţi umple săculeţi pe care să-i plasezi în dormitoare sau în dulapuri pentru a alunga insectele. Şi uleiul esenţial de levănţică are acest efect. Pentru a-ți face propriul repelent natural, amestecă 5-10 picături de ulei esențial de levănţică într-o cană cu apă şi pulverizează amestecul.

INFO

Uleiul de levănţica în amestec cu puţin ulei vegetal este util şi pentru calmarea pielii după înţepăturile de insecte.

Reţine!

Acţionează ca repelenţi naturali:

-sucul de citrice în amestec cu apă,

-uleiul esenţial de scorţişoară (câteva picături) combinat cu apă şi alcool de 90º,

-uleiul esenţial de eucalipt (un sfert de linguriţă) în amestec cu 250 ml de apă.