Aceste condimente fac bine inimii. Consumă-le cât mai des!

image

Condimentarea preparatelor culinare este benefică atât pentru răsfățul papilelor gustative, cât și pentru sănătate. Dacă alegi condimentele potrivite, precum scorțișoară sau usturoi, îți protejezi inima.

Alegerea condimentelor benefice pentru inimă se face în funcție de compușii pe care acestea le conțin. Substanțele cu rol antiinflamator reduc inflamația cronică, cunoscută ca factor de risc pentru bolile cardiace, iar cele cu rol antioxidant ajută la protejarea celulelor inimii de stresul oxidativ. În plus, odată cu folosirea condimentelor în preparatele culinare, vei consuma mai puțină sare, ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii.

Chimen

Un alt condiment benefic pentru inimă este chimenul. Acesta conține flavonoide, antioxidanți puternici care ajută la reducerea inflamației din organism. De asemenea, consumul de chimen ajută la pierderea în greutate și implicit la prevenirea bolilor de inimă. Mai exact, în cadrul unui studiu realizat pe 88 de femei supraponderale, s-a constatat că 3 g de chimen adăugate în iaurt ard mai repede grăsimile în comparație cu iaurtul care nu conține chimen. În cadrul unui alt studiu, participanții care au consumat 75 mg de suplimente de chimen în fiecare zi au slăbit cu 1.4 kilograme mai mult decât cei care au luat pilule placebo.

Scorțișoară

Bogată în polifenoli și flavonoide, scorțișoara are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care susțin sănătatea inimii. Cercetările au arătat că 1,5 g de scorțișoară consumată pe zi reduce și reglează nivelurile de trigliceride, colesterol (total şi LDL) și zahăr în sânge. S-a demonstrat că acest condiment reduce tensiunea arterială când este consumată constant, timp de cel puțin 8 săptămâni, ceea ce este benefic pentru persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială, un factor de risc pentru bolile de inimă. Unele studii au arătat că scorțișoara reduce pofta de zahăr și conferă sațietate, adică previne acumularea kilogramelor în plus și ajută la reglarea glicemiei.

Usturoi

Consumul de usturoi menține vasele de sânge flexibile, în special la femei. Acest lucru este benefic în prevenirea aterosclerozei, care afectează inima prin îngustarea arterelor din cauza acumulării de grăsimi și colesterol. De asemenea, usturoiul conține compuși sulfurați, precum alicina, care îmbunătățesc circulația sângelui, împiedică formarea cheagurilor de sânge în vase și ajută la scăderea nivelului de colesterol total și LDL (rău).

Ghimbir

Compusul activ din ghimbir este gingerolul, care s-a dovedit că previne dezvoltarea bolilor de inimă prin reducerea inflamației în organism. Studiile au demonstrat că, dacă este consumat regulat, ghimbirul reglează tensiunea arterială, prevenind hipertensiunea și complicațiile asociate, precum bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Pentru a beneficia de toate acestea, alege să consumi ghimbir proaspăt în locul celui procesat din mâncăruri și băuturi.

Metoda de preparare contează!

Pentru a profita de protecţia cardiovasculară oferită de condimente, ține cont de felul în care alegi să gătești preparatele! În timp ce prăjirea sau grătarul distrug antioxidanții din condimente, fierberea, gătitul la abur sau la cuptorul cu microunde ajută la păstrarea proprietăților.