Virtuţile dovedite ale uleiului de chimen negru

1 ulei chimen jpg jpeg

Din seminţele de chimen negru, cunoscut şi ca negrilică, se extrage un ulei ale cărui beneficii au fost observate încă din Antichitate şi care au fost confirmate de numeroase studii. Află când şi de ce poţi folosi uleiul de chimen negru!

Uleiul de chimen negru este extras din seminţele plantei Nigella sativa, originară din sud-vestul Asiei, care creşte şi în Africa şi în regiunile mai calde din Europa. Chimenul negru nu trebuie confundat cu chimionul (Cuminum cyminum).

Seminţele plantei sunt folosite mai ales în gastronomie, dar chimenul negru şi-a dezvăluit potenţialul terapeutic în cadrul multor cercetări. Printre compuşii valoroşi ai plantei se numără uleiul volatil, thymoquinona, negelia cristalină, numeroşi acizi (miristic, oleic, palmitic, stearic, palitoleic, linoleic, arahidonic).   

Scade tensiunea şi colesterolul

Dacă ai hipertensiune sau un nivel ridicat al grăsimilor din sânge, uleiul de chimen negru te-ar putea ajuta. S-a observat că persoanele cu hipertensiune moderată au avut o scădere a tensiunii arteriale după ce au urmat o cură de 2 luni cu ulei de chimen negru. Efecte benefice s-au observat şi la persoanele care au urmat o cură pentru a scădea colesterolul rău.

Util în bolile sezonului rece

Pentru a-ţi întări imunitatea şi pentru tratarea răcelilor, a bronşitei şi sinuzitei ori pentru recuperarea după boli, poţi urma o cură cu ulei de chimen negru, care are acţiune antivirală, antiseptică şi bronhodilatatoare. S-a observat că remediul are capacitatea de a distruge inclusiv bacteriile rezistente la tratamente.

Reduce simptomele artritei reumatoide

Uleiul din seminţe de chimen negru poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul artritei reumatoide, potrivit unui studiu apărut în 2016. În cadrul cercetării la care au luat parte 43 de femei cu artrită reumatoidă, unele dintre voluntare au luat zilnic capsule cu ulei de seminţe, iar altele un placebo, într-o cură de o lună. La pacientele care au luat ulei de chimen negru s-au observat o scădere a intensităţii simptomelor, o reducere a markerilor inflamatori şi a articulaţiilor umflate.

Posibil aliat contra alergiilor

Uleiul de chimen negru ar putea fi un tratament adjuvant în alergii pentru că are efect antihistaminic. O cercetare din 2011 a arătat că acest ulei a diminuat congestia şi secreţiile nazală specifice alergiilor. Un studiu din 2018 a arătat că uleiul de chimen negru are potenţial terapeutic în sinuzită.

Susţine sănătatea ficatului

Pentru persoanele care se confruntă cu afectare hepatică din cauza excesului de medicamente, a consumului de alcool sau a bolilor de ficat, uleiul de chimen negru a arătat beneficii promiţătoare. Acest remediu poate ajuta la buna funcţionare a acestui organ important.

Beneficii pentru piele şi păr

  • Aplicarea unei soluţii cu 10% ulei de chimen negru poate reduce acneea.
  • Dacă vrei un păr mătăsos şi strălucitor, pune câteva picături de ulei de chimen în şampon sau balsam.
  • Incidenţa plăcilor de psoriazis poate fi redusă dacă aplici local ulei de chimen negru.
  • Pentru a preveni infectarea rănilor, de ajutor poate fi uleiul de chimen negru.

CUM SE ADMINISTREAZĂ

În general, se administrează 5-10 picături pe zi de ulei de chimen negru sau 1-2 linguriţe de 2 ori pe zi, înainte de mesele principale. Alege uleiul de chimen negru presat la rece.

Ştiai că...

...se spune că în mormântul faraonului Tutankamon au fost găsite seminţe de chimen negru şi că profetul Mohamed ar fi spus despre ele că sunt „remediu pentru toate bolile, cu excepţia morţii”?