Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă cu ghimbir!

image

Apa cu ghimbir este benefică și pentru persoanele cu diabet de tip 2, deoarece ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge. Foto: Shutterstock

Apa cu ghimbir îţi este de ajutor când ai neplăceri digestive, dar contribuie şi şi la scăderea grăsimilor din sânge.

Beneficiile principale se datorează compușilor activi din rădăcina proaspătă de ghimbir, printre care: gingeroli, fenoli, terpene, oleorezine și uleiuri volatile, care îi oferă multiple proprietăți, precum cele antioxidante, antiinflamatoare, antivomitive, antimicrobiene și calmante. De asemenea, ghimbirul conține vitaminele B6 şi C, precum şi calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu și proteine.

Alungă grețurile și vărsăturile

Consumul de ghimbir proaspăt ajută la prevenirea și ameliorarea grețurilor și vărsăturilor provocate de răul de mișcare, întâlnite în perioada sarcinii sau în timpul chimioterapiei. Ghimbirul nu tratează aceste simptome ca ca medicamentele specifice, dar ameliorează disconfortul! În rândul gravidelor, nu se recomandă mai mult de 1 g  de ghimbir, pe zi, iar în cazul vărsăturilor persistente, este necesară hidratarea și restabilirea echilibrului de electroliți.

Remediu benefic pentru digestie

Apa cu ghimbir aduce beneficii pentru sistemul digestiv. Mai exact, contribuie la reducerea simptomelor refluxului gastroesofagian, precum: arsuri restrosternale (în „capul pieptului”), regurgitare, balonare, crampe, gust amar și dificultăți de înghițire. În plus, consumul de ghimbir previne flatulența, indigestia și constipația. Pentru reglarea tranzitului intestinal, se recomandă câte 1 cană cu apă cu ghimbir după fiecare masă principală a zilei.

Calmant natural

Ghimbirul conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare, care ajută la reducerea inflamației din organism. Aceste lucru este util în cazul durerilor musculare și articulare, remediul fiind recomandat în special după activități fizice intense. Apa cu ghimbir poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și migrenelor, durerilor de gât, durerilor ușoare de stomac și durerilor menstruale.

Scade grăsimile din sânge

Studiile științifice au demonstrat că, dacă este consumat regulat, ghimbirul poate să regleze nivelul grăsimilor din sânge. Mai exact, administrat pe o perioadă de 3 luni,  în doză zilnică de 4 mg, ghimbirul scade concentrația de colesterol rău și de trigliceride. Aceste efecte sunt datorate antioxidanților din compoziția sa, cum sunt gingerolii, care combat radicalii liberi din organism, oxidează grăsimile, previn acumulările în pereții arteriali și protejează vasele de sânge.

Aşa se prepară!

Apa cu ghimbir este ușor de pregătit. Mai întâi, se spală rădăcina de ghimbir, se dă prin răzuitoare, apoi se adaugă 2 lingurițe cu ghimbir răzuit în 4 cești cu apă fiartă. Se lasă la infuzat, timp de 5-10 minute, se strecoară, apoi se poate adăuga 1 linguriță cu miere sau suc de lămâie. Apa cu ghimbir se consumă caldă sau rece, după preferințe.  

Vezi şi: Ce se întâmplă dacă bei ceai de lămâie și ghimbir timp de două săptămâni?

Contraindicații

Consumul de ghimbir nu este recomandat copiilor sub 2 ani și nici persoanelor care urmează un tratament pentru subțierea sângelui. În cazul bolilor biliare, se administrează cu precauție, deoarece stimulează fluxul bilei.