VIDEO: Ziua de luni, o cauză a insomniei

1 2 jpg jpeg

Semnele insomniei

O persoană care suferă de insomnie adoarme greu, chiar dacă este foarte obosită. Apoi se trezeşte de mai multe ori în timpul nopţii, iar cele câteva ore de somn oricum nu sunt deloc odihnitoare.

Totodată, multe persoane se plâng că se trezesc prea devreme dimineaţa, uneori cu dureri de cap, iar atunci când soseşte ora de culcare devin, brusc, agitate.

Unii insomniaci sunt şi depresivi

Nici pe timpul zilei, cei „atinşi” de insomnie nu se simt deloc bine: fie sunt somnoroşi, fie irascibili, cu o putere de concentrare redusă. Totodată, îşi îndeplinesc cu greu sarcinile şi au un randament foarte scăzut.

Mai mult, studiile americanilor de la Universitatea din Maryland au arătat că peste 40% dintre cei cu insomnie prezintă şi simtome de depresie. Şi consumul crescut de băuturi cofeinizate, de alcool ori fumatul pot fi cauze ale neplăcutei insomnii.

Lunea, cauză a afecţiunii

Potrivit unui studiu al specialiştilor de la Centrul Naţional de Disfuncţii ale Somnului, din Texas, Statele Unite ale Americii, aproape jumătate dintre americani suferă de ,,insomnia de duminică noaptea", care are o cază psihologică.

Acest tip de tulburare are o strânsă legătură cu locul de muncă, căci, duminică seara, cei mai mulţi se gândesc la ziua de luni. Aceştia se gândesc la ce sarcini au în următoarea săptămână, creându-şi un stres în plus. Un remediu, în această situaţie este o cană cu lapte, înainte de culcare sau o baie fierbinte în care adaugi uleiuri esenţiale.

Cum scapi de insomnie

Cu cât o persoană insomniacă se streseză mai mult din cauză că nu doarme, cu atât riscă să adormă mai greu. De aceea, este indicat să-şi creeze o rutină înainte de culcare (să citească o carte sau să asculte muzică relaxantă). Este ideal să se culce şi să se trezească la oră fixă.

Totodată, trebuie să-şi creeze condiţii ideale de dormit: un dormitor întunecat şi bine aerisit. Iar după ce s-a băgat în pat, trebuie să lase toate grijile deoparte.

Dacă e musai să tragi un pui de somn pe timpul zilei, dormi maxim 30 minute, înainte de ora 15. Totodată, insomnia se poate vindeca şi cu ajutorul medicamentelor, numai la recomandarea medicului.