Te doare capul? De vin─â pot fi schimb─ârile de vreme

1 2 jpg jpeg

Tulbur─ârile de concentrare, ame┼úeala, epuizarea fizic─â ┼či psihic─â pot avea un numitor comun: sensibilitatea la condi┼úiile meteorologice.

Potrivit statisticilor, simptomele de meteosensibilitate apar în mare parte la femei, acestea fiind de trei ori mai predispuse să sufere de această dependenţă comparativ cu bărbaţii.

De regul─â, cele mai afectate sunt persoanele care petrec mult timp ├«n spa┼úii ├«nchise, bolnavii cu tulbur─âri mintale, reumaticii ┼či pacien┼úii cu afec┼úiuni cardiace.

Simptomele pot fi mai intense sau mai bl├ónde, ├«n func┼úie de sistemul imunitar al fiec─ârei persoane. Printre cele mai obi┼čnuite manifest─âri ale meteodependen┼úei se num─âr─â starea de ame┼úeal─â, tulburarea de concentrare, migrenele, durerile de articula┼úii, somnolen┼úa, depresia ┼či insomnia.

├Än lume exist─â milioane de oameni care sufer─â din cauza capriciilor vremii. Schimb─ârile de temperatur─â ┼či presiunea atmosferic─â pot agrava bolile existente din organism sau pot cauza altele noi.

De aceea, atunci c├ónd durerile de cap se calmeaz─â odat─â cu venirea ploii dup─â o zi ├«nsorit─â, spre exemplu, mergi la doctor ┼či spune-i cu ce te confrun┼úi.

Ce factori alimenteaz─â meteosensibilitatea

Prima pe list─â este temperatura, care afecteaz─â ├«n special persoanele cu boli de inim─â ┼či afec┼úiuni reumatismale. Frigul determin─â vasoconstric┼úia circula┼úiei periferice ┼či opre┼čte pierderea c─âldurii. Dar acest proces va produce, uneori, e drept, dureri la nivelul extremit─â┼úilor, m├óini ┼či picioare.

La cald, în organism se produce vasodilataţie, iar valorile tensiunii arteriale pot începe să scadă. În această situaţie este posibil să apară dureri în dreptul inimii.

Presiunea atmosferic─â are ┼či ea o influen┼ú─â major─â ├«n ceea ce prive┼čte sensibilitatea meteorologic─â.

Practic, presiunea atmosferic─â afecteaz─â gradul de oxigenare a s├óngelui ┼či circula┼úia sangvin─â. C├ónd este sc─âzut─â, presiunea atmosferic─â accelereaz─â b─ât─âile inimii ┼či determin─â o u┼čoar─â cre┼čtere a tensiunii arteriale.

De regul─â, acest fenomen este ├«nt├ólnit la altitudini mai mari, de exemplu atunci c├ónd urc─âm pe munte. C├ónd presiunea atmosferic─â este crescut─â ea determin─â sc─âderea frecven┼úei respira┼úiei, a b─ât─âilor cardiace ┼či favorizeaz─â oxigenarea s├óngelui.

De re┼úinut: Simptomele determinate de sensibilitatea condi┼úiilor meteorologice sunt mai intense ┼či produc o stare mai accentuat─â de disconfort atunci c├ónd sunt precipita┼úii, ├«n special vreme ploioas─â.