Sfor─âitul, semnal de alarm─â pentru apnee

2 2 jpg jpeg

Apneea este o afecţiune a aparatului respirator, caracterizată prin oprirea repetată a respiraţiei în timpul somnului pentru 10 sau mai multe secunde.

Apare c├ónd musculatura g├ótului ┼či a limbii se relaxeaz─â ├«n timpul somnului ┼či blocheaz─â par┼úial c─âile aeriene. Somnul este fragmentat, ├«nso┼úit de zgomote deranjante precum sfor─âit, horc─âit sau tres─ârit. Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii ┼či amigdalele m─ârite. Netratat─â,

duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.

Apneea obstructiv─â este cauzat─â de ocluzia (astuparea) c─âilor aeriene superioare. De┼či acestea nu func┼úioneaz─â corect, mu┼čchii respiratori ├«ncearc─â s─â realizeze respira┼úia ceea ce duce la o lupt─â vizibil─â la nivelul pieptului de a ├«nvinge obstacolul de la nivelul g├ótului.

Apneea central─â se manifest─â prin lipsa activit─â┼úii musculaturii respiratorii. Fluxul de aer este t─âiat, iar persoana care sufer─â de acest sindrom nu manifest─â mi┼čc─âri ale pieptului.

Apneea mixt─â ├«ncepe ca o apnee central─â manifestat─â printr-o pauz─â total─â a respira┼úiei ┼či se termin─â ca cea de tip obstructiv manifestat─â printr-o zbatere a pieptului.

Poate fi considerat principalul semnal de alarm─â pentru apneea de tip obstructiv. Este prezent la majoritatea persoanelor ce se confrunt─â cu aceast─â afec┼úiune. De fapt, sfor─âitul este o problem─â care nu ar trebui s─â ├«ngrijoreze. Totu┼či, ├«n cazul apneei poate contribui la apari┼úia bolilor cardiovasculare.

Sfor─âitul apare atunci c├ónd fluxul de aer inspirat prin gur─â sau nas ├«n pl─âm├óni este perturbat ├«n timpul somnului. De obicei cauza este ├«ngustarea sau blocarea c─âilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau g├ótului. Persoanele care sfor─âie nici nu sunt con┼čtiente de acest lucru.

Unele persoane care sufer─â de apnee cred c─â dorm suficient, totu┼či, se trezesc obosite ┼či f─âr─â energie. Pe parcursul nop┼úii respira┼úia se opre┼čte la intervale scurte de timp. Fiecare ├«ntrerupere a respira┼úiei te poate trezi pentru un moment, f─âr─â s─â fii con┼čtient. Somnul nu este suficient, de┼či petreci 8 ore ├«n pat.

Tratamentul apneei în somn începe cu schimbarea stilului de viaţă. Dacă persoana este obeză, tratamentul constă, în primul rând, într-o reducere a greutăţii. Studiile au evidenţiat că scăderea în greutate diminuează numărul episoadelor de apnee. Se va evita consumul de alcool cu două ore înainte de culcare.

Pentru tratarea apneei se folosesc ┼či gutierele orale. Acestea sunt confortabile, portabile ┼či u┼čor de folosit. Gutiera antiapnee seaman─â cu gutiera pentru sportivi sau cu un aparat mobil ortodontic. ├Ämpiedic─â fenomenul de sfor─âit ┼či apari┼úia unui obstacol ├«n calea aerului respirat.

Dacă într-un interval de o oră suferi cel putin 10 întreruperi ale respiraţiei (cu o durată de 10 milisecunde fiecare), cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă.