Sforăitul, semnal de alarmă pentru apnee

2 2 jpg jpeg

Apneea este o afecţiune a aparatului respirator, caracterizată prin oprirea repetată a respiraţiei în timpul somnului pentru 10 sau mai multe secunde.

Apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Somnul este fragmentat, însoţit de zgomote deranjante precum sforăit, horcăit sau tresărit. Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. Netratată,

duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.

Apneea obstructivă este cauzată de ocluzia (astuparea) căilor aeriene superioare. Deşi acestea nu funcţionează corect, muşchii respiratori încearcă să realizeze respiraţia ceea ce duce la o luptă vizibilă la nivelul pieptului de a învinge obstacolul de la nivelul gâtului.

Apneea centrală se manifestă prin lipsa activităţii musculaturii respiratorii. Fluxul de aer este tăiat, iar persoana care suferă de acest sindrom nu manifestă mişcări ale pieptului.

Apneea mixtă începe ca o apnee centrală manifestată printr-o pauză totală a respiraţiei şi se termină ca cea de tip obstructiv manifestată printr-o zbatere a pieptului.

Poate fi considerat principalul semnal de alarmă pentru apneea de tip obstructiv. Este prezent la majoritatea persoanelor ce se confruntă cu această afecţiune. De fapt, sforăitul este o problemă care nu ar trebui să îngrijoreze. Totuşi, în cazul apneei poate contribui la apariţia bolilor cardiovasculare.

Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin gură sau nas în plămâni este perturbat în timpul somnului. De obicei cauza este îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Persoanele care sforăie nici nu sunt conştiente de acest lucru.

Unele persoane care suferă de apnee cred că dorm suficient, totuşi, se trezesc obosite şi fără energie. Pe parcursul nopţii respiraţia se opreşte la intervale scurte de timp. Fiecare întrerupere a respiraţiei te poate trezi pentru un moment, fără să fii conştient. Somnul nu este suficient, deşi petreci 8 ore în pat.

Tratamentul apneei în somn începe cu schimbarea stilului de viaţă. Dacă persoana este obeză, tratamentul constă, în primul rând, într-o reducere a greutăţii. Studiile au evidenţiat că scăderea în greutate diminuează numărul episoadelor de apnee. Se va evita consumul de alcool cu două ore înainte de culcare.

Pentru tratarea apneei se folosesc şi gutierele orale. Acestea sunt confortabile, portabile şi uşor de folosit. Gutiera antiapnee seamană cu gutiera pentru sportivi sau cu un aparat mobil ortodontic. Împiedică fenomenul de sforăit şi apariţia unui obstacol în calea aerului respirat.

Dacă într-un interval de o oră suferi cel putin 10 întreruperi ale respiraţiei (cu o durată de 10 milisecunde fiecare), cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă.