Renunţă la asta seara, dacă vrei să dormi bine!

1 2 jpg jpeg

Din păcate, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu episoade de insomnie care le afectează sănătatea şi productivitatea. Specialiştii afirmă că orele puţine de somn sunt responsabile pentru apariţia anumitor afecţiuni precum hipertensiune, depresie, obezitate, diabet, cancer.

Deşi în această perioadă temperaturile ridicate din termometre pot fi un adevărat impediment pentru a te odihni corespunzător, apelează la modalităţi de a răcori camera de noapte pentru ca astfel să ai grijă de starea ta de sănătate.

Însă nu doar lipsa celor 8 ore de somn este problema, ci şi tabieturile tale dinainte de a te duce la culcare.

Telefonul şi televizorul din dormitor

În aproape toate casele există un televizor în dormitor şi unul în living, un obicei total nesănătos, deoarece, odată ce te-ai culcat, este indicat să te odihneşti nu să rămâi la televizor până noaptea târziu.

Atât privitul la televizor, cât şi butonarea telefonului sunt obiceiuri nocive pentru creierul tău. Alungă somnul şi favorizează nopţile albe.

Ambele activităţi stimulează creierul, mai ales lumina puternică a acestora care afectează secreţia de melatonină, responsabilă pentru un somn echilibrat şi revigorant.

Dacă nu poţi scoate televizorul din cameră atunci singe-l şi dacă simţi că nu te ia somnul alege să citeşti o carte, dar în nici un caz nu pune mâna pe telefon. Lumina albastră emisă de acesta stimulează creierul şi întrerupe activitaea cardiacă potrivit cercetătorilor de la livescience.com

Ora de culcare este tot mai variată

Creierul tău are nevoie de un ritual pentru a se putea relaxa şi pregăti pentru un somn odihnitor. După ce ajungi acasă, faci un duş şi mănânci ceva uşor, poţi opta pentru câteva minute de meditaţie pentru a scăpa de stresul acumulat peste zi.

Este foarte important să ai o rutină pe care să o practici în fiecare seară. În felul acesta te vei putea obişnui să adormi aproximativ la aceeaşi oră şi te vei bucura de o stare de relaxare prelungită şi extrem de benefică.

Află cum îţi influenţează poziţia de somn sănătatea AICI

Mâncarea prea grasă sau picantă

Ambele tipuri trebuie evitate cu orice preţ, însă dacă nu poţi renunţa la a mânca picant, încearcă măcar ca după ora 18 să nu mai ai la îndemână produse picante. Din aceiaşi categorie fac parte şi produsele cu un conţinut de cofeină, mai ales ciocolata, băuturile energizante, cele decafeinizate. Toate cele menţionat te vor împiedica să adormi uşor şi îţi vor crea o stare de disconfort ce se va resimţi mai ales dimineaţa când vei constata că te-ai trezit mai obosit decât erai când te-ai băgat în pat.

Prea multe lichide băute seara

Fie că este vorba de apă, ceaiuri, cafea sau mai ales alcool, lichidele te vor împiedica să ai un somn odihnitor, te vei vedea nevoit să te trezeşti în toiul nopţii să te duci la baie. Acelaşi efect îl vei obţine şi dacă vei mânca foarte sărăt la cină, te vei trezi pentru a bea apă.