Lupti cu insomnia? Tehnica aceasta te ajuta sa adormi rapid si sa ai somn linistit
Treci printr-o perioada stresanta sau un proiect dificil iti da emotii mari? Daca pe langa stres suferi si de insomnie, sa stii ca exista o solutie eficienta in combaterea tulburarilor de somn si grija. Secretul consta in respiratie.
Specialistul Andrew Weil, care a studiat la Universitatea Harvard, sugereaza efecte garantate pentru metoda „4-7-8“, care se bazeaza pe inspiratie si expiratie. Tehnica aceasta functioneaza si poate fi incercata de oricine, fara conditii de varsta.
Nu trebuie sa fi expert in cursuri antistres, de meditatie si de respiratie ca sa poti beneficia de un somn de calitate. Tehnica respiratiei te ajuta sa adormi rapid, inainte ca grijile sa aiba timp sa navaleasca in minte. Cum? Pur si simplu inspira aer pe nas timp de 4 secunde, apoi tine-ti respiratia timp de 7 secunde, iar la final expira pe gura, 8 secunde. Specialistii au studiat combinatia de cifre si au descoperit ca exista un efect produs de substantele chimice din creier, care reduc viteza batailor inimii si ajuta sa dormi profund.
Tehnica respiratiei, alternativa la sedative
Nu mai astepta, pune in aplicare trucul chiar din seara asta. Te va ajuta sa dormi profund, sa te relaxezi si sa te trezesti odhnita chiar si dupa cateva ore de somn. Mai mult, poti folosi aceasta metoda , ca sa scapi de emotii si stres cand ai de sustinut un examen. Sau cand trebuie sa prezinti un proiect sefilor si ai nevoie sa fii stapan pe tine si convingator. Inainte de culcare, daca incerci acest truc cu ochii inchisi, sa nu te mire daca adormi inainte sa bata si cea de-a 8-a secunda pe ceas. Pur si simplu functioneaza fara sa mai fie nevoie de ceaiuri cu efect sedativ, medicamente si extracte care actioneaza ca un somnifer.
Nu te grabi
Prima data cand incerci sa aplici aceasta metoda, e posibil sa vrei sa tragi mai mult aer in timp, sa inspiri 5-6 secunde sau mai mult. Fii fara grija, vei putea sa-ti tii respiratia timp de 7 secunde si apoi sa expiri alte 8. De asemenea, vei vrea, probabil, sa grabesti contorizarea, de teama ca e prea mult sa-ti tii respiratia sapte secunde, Inca o data, stai linistita si respecta intocmai indicatiile. Vei simti la propriu ca inima incepe sa mearga, nu mai alearga, mintea nu mai cauta solutii la toate grijile, care dispar si ele rand pe rand si tot corpul se relaxeaza si se pregateste de somn. E ca si cum ai fi sub efectul unei anestezii, iar cand trezesti nu mai sti ce s-a intamplat dupa secunda 8.
Te ajuta sa respiri mai bine
Stiai ca stresul si anxietatea influenteaza in sens negativ si modul cum respiram aer? Specialistii au dovedit in nenumaratae randuri ca oamenii stresati trag mai putin aer in piept si respira superficial, tinand de cele mai multe ori dioxidul de carbon in plamani. In mod inconstient, stresul ne facem sa ne tinem respiratia mai mult timp. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta celor 4 secunde cat inspiri, a celor 7 secunde cat tii respiratia si 8 secunde cat expiri, pentru ca aceste numere sunt studiate si au un efect benefic asupra creierul si plamanilor.
Prelungind inpiratia la 4 secunde, te fortezi sa iei mai mult oxigen, care ajuta fluxul sangvin sa se „organizeze“ in timpul celor 7 secunde de pauza. Apoi, se emit in 8 secunde toate gazele de dioxid de carbon din plamani. Merita s-o incerci. Iti va imbunatati respiratia si plamanii vor primi mai mult oxigen.