Lipsa somnului te poate îmbolnăvi

1 2 jpg jpeg

Obezitate

Există mai multe cercetări care arată că persoanele care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte au un risc mai ridicat de obezitate. Explicaţia: organismul persoanelor care nu se odihnesc suficient secretă mai mult cortizol, hormonul stresului.

Drept urmare, ace┼čti oameni au o poft─â de m├óncare mai mare, ├«nc├ót ajung s─â le fie foame mai des, deci ajung s─â consume mai multe calorii ┼či s─â se ├«ngra┼če. Iar obezitatea, la r├óndul ei, poate s─â favoriezeze apari┼úia mai multor probleme de s─ân─âtate.

Afecţiuni respiratorii

Nop┼úile albe repetate la nesf├ór┼čit te pot face mai predispus sensibil ├«n fa┼úa infec┼úiilor, din cauz─â c─â sl─âbesc imunitatea. Potrivit unei cercet─âri recente, dac─â dormi frecvent mai pu┼úin de ┼čase ore pe noapte, e┼čti de patru ori mai predispus la r─âceli ┼či grip─â, c├ót ┼či la alte infec┼úii.

Diabet

Persoanele care au adesea probleme cu somnul sunt de ┼čase ori mai predispuse diabetului. Asta pentru c─â odihna insuficient─â poate duce la eliberarea de insulin─â, respectiv la cre┼čterea nivelului acesteia ├«n s├ónge, favoriz├ónd apari┼úia diabetului.

Boli cardiovasculare

Persoanele de sex masculin care nu dorm suficient au un risc cu 80% mai mare s─â sufere de hipertensiune arterial─â fa┼ú─â de cei care se pot bucura de un somn lini┼čtit noaptea. O spune un studiu efectuat la ┼×coala de Medicin─â Harvard, pe 784 de voluntari, cu v├órsta de peste 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioad─â de trei ani ┼či jum─âtate.

Persoanele care nu au parte de suficient─â odihn─â sunt, de asemenea, predispuse la afec┼úiuni ale colonului, dar ┼či la depresie, mai spun cercet─âri din domeniu.