Lipsa somnului îţi afectează viaţa socială. Efectele sunt incredibile

1 2 jpg jpeg

Lipsa somnului. Potrivit cercet─âtorilor de la Universitatea din California, Berkeley, oamenii care nu se odihnesc se simt mai singuri ┼či mai pu┼úin ├«nclina┼úi s─â interac┼úioneze cu al┼úii dec├ót prietenii lor mai bine odihni┼úi.

Constatările au arătat că cei care nu au dormit suficient pot părea de asemenea mai puţin atrăgători social faţă de ceilalţi, aratând semne ale unei izolări sociale.

Autorii studiului au descoperit ca oamenii au experimentat o puternic─â activitate de repulsie social─â ├«n creier ├«n timpul experimentului c├ónd au fost lipsi┼úi de somn ┼či au reac┼úionat ├«ntr-un mod asem─ân─âtor cu sentimentul c─â spa┼úiul lor personal este invadat sau c─â se afl─â ├«ntr-o situatie poten┼úial amenin┼ú─âtoare.

Într-un experiment ulterior, cercetatorii au descoperit că o parte din creier care încurajează interacţiunea socială este în mod semnificativ redusă în cei care sunt lipsiţi de somn.

"Cu cât dormi mai puţin, cu atât vrei să interacţionezi mai puţin. La rândul lor, alţii te percep ca fiind mai respingător din punct de vedere social, crescând în continuare impactul serios de izolare socială a pierderii somnului".

Walker a ad─âugat c─â aceast─â rutin─â poate crea un "ciclu vicios" care ar putea agrava sentimentul de singur─âtate. Efectele adverse ale depriv─ârii de somn au fost sim┼úite chiar ┼či dup─â doar o noapte de somn prost.