Lipsa somnului îţi afectează viaţa socială. Efectele sunt incredibile

1 2 jpg jpeg

Lipsa somnului. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Berkeley, oamenii care nu se odihnesc se simt mai singuri şi mai puţin înclinaţi să interacţioneze cu alţii decât prietenii lor mai bine odihniţi.

Constatările au arătat că cei care nu au dormit suficient pot părea de asemenea mai puţin atrăgători social faţă de ceilalţi, aratând semne ale unei izolări sociale.

Autorii studiului au descoperit ca oamenii au experimentat o puternică activitate de repulsie socială în creier în timpul experimentului când au fost lipsiţi de somn şi au reacţionat într-un mod asemănător cu sentimentul că spaţiul lor personal este invadat sau că se află într-o situatie potenţial ameninţătoare.

Într-un experiment ulterior, cercetatorii au descoperit că o parte din creier care încurajează interacţiunea socială este în mod semnificativ redusă în cei care sunt lipsiţi de somn.

"Cu cât dormi mai puţin, cu atât vrei să interacţionezi mai puţin. La rândul lor, alţii te percep ca fiind mai respingător din punct de vedere social, crescând în continuare impactul serios de izolare socială a pierderii somnului".

Walker a adăugat că această rutină poate crea un "ciclu vicios" care ar putea agrava sentimentul de singurătate. Efectele adverse ale deprivării de somn au fost simţite chiar şi după doar o noapte de somn prost.