Insomnia, printre cele mai frecvente probleme de s─ân─âtate la nivel global

1 2 jpg jpeg

Acestea sunt rezultatele unui studiu recent prin intermediul căruia s-au realizat chestionare la peste 27.000 de persoane în 22 de ţări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.

La nivel interna┼úional, cele mai comune cinci afec┼úiuni pe care cei chestiona┼úi le-au acuzat ├«n ultimele 12 luni sunt r─âceala (care a fost asociat─â cu tuse, dureri ├«n g├ót, infec┼úii ale tractului respirator superior) sau gripa ┼či a fost raportat de peste jum─âtate dintre ei, probleme cu somnul (27%), dureri musculare sau articulare din cauza unei accident─âri sau a efortului excesiv (25%), probleme cu greutatea ├«n exces (21%) ┼či migrene sau dureri de cap severe (21%).

Mai multe persoane din Cehia ┼či din Rusia dec├ót din celelalte ┼ú─âri studiate au suferit de r─âceal─â sau de grip─â ├«n ultimele 12 luni, situ├óndu-se la 67%, respectiv 62%.

La polul opus, America ┼či Japonia se confrunt─â cel mai pu┼úin cu st─ârile gripale (ambele, situ├óndu-se la 39%). C├ónd vine vorba de insomnie, Suedia are cel mai mare procent de persoane afectate (41%), urmat─â de Cehia ┼či Turcia (ambele cu 40%).

Naţiunea a cărei populaţie se bucură de cel mai bun somn nocturn este Japonia, acolo unde doar 13% semnalează tulburări de somn.

Exist─â unele diferen┼úe clare ├«ntre b─ârba┼úi ┼či femei. Femeile, ├«n procente mai mari dec├ót b─ârba┼úii, afirm─â c─â au experimentat ├«n ultimele 12 luni aproape toate suferin┼úele analizate ├«n cadrul studiului.

Ambele sexe consider─â r─âceala sau gripa ca fiind cele mai frecvente afec┼úiuni (53% dintre femei, respectiv 49% dintre b─ârba┼úi). ├Än cazul femeilor, urm─âtoarea cea mai comun─â nemul┼úumire este insomnia (32%), ├«n timp ce pentru b─ârba┼úi, avem egalitate ├«ntre durerile musculare sau articulare, datorate supra-efortului sau accident─ârii, ┼či insomnie (ambele situ├óndu-se la 24%).

Exist─â, de asemenea, o rea┼čezare a afec┼úiunilor ├«n top 5 pentru fiecare gen. Pentru femei, migrena sau durerile de cap severe reprezint─â al treilea motiv de nemul┼úumire atunci c├ónd vine vorba de s─ân─âtate, dar nu figureaz─â ├«n primele cinci afec┼úiuni reclamate de b─ârba┼úi (27% dintre femei se pl├óng de acestea ┼či doar 15% dintre b─ârba┼úi).

├Än cazul b─ârba┼úilor, arsurile la stomac sau refluxul gastroesofagian este a patra cea mai comun─â problem─â de s─ân─âtate, dar aceasta nu figureaz─â ├«n top 5 pentru femei - chiar dac─â mai multe femei dec├ót b─ârba┼úi declar─â c─â au experimentat ├«n ultimul an aceste simptome (19% dintre b─ârba┼úi ┼či 21% dintre femei).