De ce unii oameni vorbesc în somn
Vorbitul în timpul somnului poate avea forma unor certuri, unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi şoptit sau chiar strigat. De obicei, cei care vorbesc în somn par a vorbi cu ei înşişi, iar alteori par să poarte conversaţii cu alţii. De cele mai multe ori, ei nu sunt conştienţi de comportamentul lor decât dacă cineva le atrage atenţia.
Ce provoacă vorbitul în somn
Deşi majoritatea oamenilor care se manifestă prin vorbitul în somn nu au o problemă medicală, această tulburare poate avea la bază diferite cauze: febră, stres, depresie, cauze ereditare, privarea de somn, consumul de alcool sau droguri înainte de somn, anumite medicamente.
Ce nu ştiai despre vorbitul în somn
- Persoana care manifestă această tulburare nu este conştientă de ,,conversaţia'' din timpul somnului; - În general, vorbitul în somn se manifestă mai ales în rândul copiilor între 3 şi 10 ani şi la 5% dintre adulţi; - Bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile să vorbească în somn; - Uneori, aceste conversaţii nu au sens sau pot fi asociate cu experienţe şi relaţii anterioare
Totuşi, în spatele acestui fenomen se poate ascunde o afecţiune de genul apneei de somn, pavorului nocturn, tulburării comportamentului REM (când persoană interpretează visele prin mişcări sau cuvinte) sau sexomniei (când o persoană face sex în somn).
Ţipetele, semn de alarmă
Când vorbitul în timpul somnului nu se limitează doar la rostirea cuvintelor, ci te manifeşti în mod frecvent ţipând şi apoi te trezeşti cu o stare intensă de panică sau plângând, poate fi vorba despre o tulburare a somnului mai gravă decât somnilocvia, numită pavor nocturn.
Spre deosebire de vorbitul în somn, care nu se tratează cu terapie, ci prin crearea unei rutine precum dormitul la aceeaşi oră, pavorul nocturn necesită terapie psihologică, fiindcă afectează calitatea somnului şi, pe termen lung, se asociază cu depresia.
Tratamentul acestei tulburări depinde de cauza ei, astfel că poate fi consultat un psihiatru dacă ea se accentuează.