De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă
De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă: bebeluşii
În primele 3 luni de viaţă, bebeluşii petrec destul de mult timp dormind. În această perioadă, dorm între 11 şi 18 ore pe zi, iar perioadele de somn durează de la câteva minute până la câteva ore. Copii născuţi prematur vor avea o durată de somn mai mare.
Începând cu vârsta de 6 luni, durata somnului la copii este de 14-15 ore pe noapte. În ceea ce priveşte somnul de zi, acesta poate dura de la 30 de minute până la 2 ore.
Odată cu creşterea copilului, el va avea din ce în ce mai puţine reprize de somn pe zi, de la 4 la una singură. Pentru un somn liniştit, copiii au nevoie de un mediu plăcut şi de un program bine stabilit.
De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă: copiii între 1 şi 13 ani
Între 1 şi 2 ani somnul copiilor ar trebui să fie de aproximativ 12-14 ore pe zi. Ei ar trebui să meargă la culcare între orele 19.00 şi 21.00 şi să se trezească între 6.00 şi 8.00.
Durata somnului copiilor între 3 şi 5 ani este de aproximativ 11-13 ore pe noapte. După această vârstă, cei mici renunţă la somnul de zi.
Ca şi în cazul copiilor sub 3 ani, preşcolarii pot avea probleme de somn din cauza unor frici adesea legate de întuneric. Pentru un somn liniştit, este bine ca micuţii să doarmă în fiecare noapte în aceeaşi cameră, bine aerisită şi lipsită de televizor. Durata somnului de noapte nu trebuie să fie mai mică de 11 ore, pentru copiii cu vârsta între 5 şi 13 ani.
De cât somn ai nevoie în funcţie de vârstă: adolescenţii
Adolescenţii cu vârsta între 14 şi 17 ani au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. Astfel, ei se vor trezi odihniţi a doua zi. Este important să doarmă departe de tentaţii, precum telefonul mobil şi tableta. Adulţii tineri trebuie să doarmă între 7 şi 9 ore pe noapte. Ar fi ideal să meargă la culcare în jurul orei 22.00, pentru a nu perturba ritmul circadian.
Adulţii cu vârsta între 26 şi 64 de ani trebuie să doarmă între 7 şi 9 ore, în timp ce vârstnicii au nevoie de mai puţin somn, şi anume 7-8 ore de odihnă. Unii funcţionează însă şi dacă dorm în jur de cinci ore pe noapte, susţin specialiştii de la Asociaţia Americană a Somnului.