Cum sa te obisnuiesti mai usor cu ora de vara

1 2 jpg jpeg

Doar tarile din Europa si America de Nord au adoptat ora de vara, din motive economice, insa aceasta ora artificiala afecteaza organismul, spun medicii si cercetatorii. Avand in vedere ca este, inca, folosita, e bine sa tinem cont de cateva indrumari pentru ca organismul sa se adapteze mai usor.

Pentru ca in primele dimineti de dupa schimbarea orei e posibil sa ne simtim mai somnorosi si lipsiti de energie, se recomanda sa ne pregatim de seara ce putem pentru a doua zi - de exemplu, hainele pe care le vom purta la serviciu sau o caserola cu mancare pentru micul dejun. Dimineata, sa bem un pahar cu apa rece in care am stors o lamaie si am adaugat putin ghimbir ras sau praf de ghimbir si o lingurita de miere.

Dupa ora 16:00, trebuie sa evitam cofeina si bauturile energizante. De asemenea, e important ca seara sa luam o cina cat mai usoara, care sa nu ne solicite foarte mult sistemul digestiv pe timpul noptii. Un bol cu supa calda de legume, in care punem 1 lingura de iaurt sau o farfurie cu 100 de grame de curcan si 300 grame de broccoli, pregatite la abur, cu putin unt, sunt alegeri adecvate pentru o cina care sa ne ajute sa adormim usor si sa ne odihnim corespunzator. Seara, daca s-a facut ora de culcare si nu reusim sa adormim, e bine sa luam cateva masuri. In primul rand, sa aerisim bine camera, macar pentru o jumatate de ora, apoi sa aprindem o lampa de aromaterapie. Printre cele mai bune uleiuri esentiale recomandate pentru un somn linistit sunt cel de lavanda, de ylang ylang si de santal. O alta metoda care sa ne ajute sa adormim mai usor este respiratia constienta. Trebuie sa ne intindem pe spate si sa stam relaxati, apoi sa respiram profund si rar. Respiratia trebuie sa fie abdominala, adica atunci cand inspiram sa simtim cum ni se ridica abdomenul. Cel mai simplu e sa stam cu o mana pe piept si una pe abdomen, iar atunci cand respiram, mana de pe abdomen trebuie sa se inalte mai sus decat cea de pe piept.