Cum să combaţi paralizia în somn
Ţi se poate declanşa fie înainte să reuşeşti să adormi, fie în timp ce te trezeşti.
Această afecţiune numită paralizie în timpul somnului se întâmplă între trezie şi somn sau invers. În acel moment, pur şi simplu te trezeşti, eşti conştient şi simţi că nu te mai poţi mişca, vorbi. De asemenea nu mai poţi reacţiona şi de multe ori ai halucinaţii.
La majoritatea oamenilor acest episod durează de regulă între câteva secunde şi ajunge până la câteva minute. Când paralizia în somn este un simptom care ţine de altă boală, atunci se vorbeşte despre narcolepsie.
Cum se declanşează
Când te pregăteşti să te odihneşti, corpul începe să se relaxeze. Până vei adormi complet, vei trece prin 4 faze ale somnului. Interesant de ştiut este că în timp ce ajungi să visezi, creierul elimină nişte substanţe numite glicine şi Gaba, care ajută la paralizarea muşchiilor, astfel încât să nu reacţionezi la vise. Medicii numesc această stare drept atonie.
Dacă imediat ce pui capul pe pernă, vei începe să visezi, acest fenomen poate duce la o suprapunere între starea de veghe şi cea de somn, ce poate determina paralizia în somn.
Poziţia în care dormi poate cauza paralizie în somn
Tulburările somnului (spre exemplu: apneea, sindromul picioarelor neliniştite, cârceii din timpul somnului), factorii genetici, traumele, afecţiunile psihice (anxietate, depresie severă) cât şi poziţia în care dormi (dormitul pe spate) sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze ale paraliziei în somn.
3 paşi pentru a preveni paralizia în somn
Nu există medicamente care anihilează un episod obişnuit de paralizie în somn, pentru că se rezolvă de la sine, corpul luptând să rezolve în mod natural situaţia creată. Însă, dacă acest lucru apare ca fiind un simptom al narcolepsiei sau este asociat cu alte probleme mentale este bine să cereţi sfatul medicului specialist.
- Un sfat important din partea medicilor este să dormi 8 ore pe noapte, şi neapărat să nu dormi pe spate, ori cu mâinile pe piept;
- Nu mânca mult înainte de culcare şi tot atunci evită consumul de alcool, cafea sau medicamente care ţi-ar putea afecta somnul;
- Nu ţine în camera în care dormi calculatorul, telefonul mobil şi alte electronice;
Învaţă cum să opreşti paralizia în somn
- Un sfat util este să nu te panichezi şi să te concentrezi asupra respiraţiei, apoi să încerci să mişti câte un membru al corpului, spre exemplu poţi începe să mişti câte un deget.
- Te-ar putea ajuta şi să îţi proiectezi în minte imaginea persoanei dragi sau a unui loc în natură care te relaxează.