Cum ne afectează lipsa somnului

1 2 jpg jpeg

Persoanele cu insomnie sunt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza dereglării nivelului insulinei, şi hipertiroidia, produsă de excesul de hormoni tiroidieni.

Studiile au arătat că insomnia favorizează apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.

Scăderea imunităţii este o altă consecinţă a privării de somn. Acest lucru se traduce prin vulnerabilitate la infecţii şi chiar la boli mai grave precum cancerul.

Totodată, persoanele cu tulburări de somn sunt predispuse accidentelor de muncă sau auto, din cauza afectării vitezei de reacţie.

De ce nu ne putem odihni

Când ne este afectată capacitatea de a adormi, când apar anomalii în ceea ce priveşte cantitatea şi calitatea somnului ori când survin diverse comportamente în timp ce ne odihnim vorbim despre tulburări de somn.

Există diverse cauze care duc la apariţia lor, iar alteori acestea sunt greu de determinat. Unele tulburări de somn nu sunt grave şi pot fi tratate prin modificări în stilul de viaţă, în vreme ce altele necesită terapie de specialitate. Principalele cauze ale tulburărilor de somn sunt factori:

- Psihologici: stres, anxietate, depresie, şoc emoţional;

- Fiziologici: o masă prea îmbelşugată, administrarea unor medicamente, activitate fizică intensă seara, exces de cafea sau de alcool;

- Patologici: boli, febră, oboseală cronică;

- De mediu: zgomote, luminozitate şi căldură excesive.

Citeşte şi: Cele mai bune remedii pentru insomnie

Ce sunt dissomniile şi parasomniile

În afara insomniei, există şi alte tipuri de tulburări de somn. Specialiştii le-au clasificat în 2 categorii, fiecare cu caracteristici specifice.

Dissomniile sunt perturbări sau anomalii legate de cantitatea, calitatea sau orarul somnului. Acestea includ insomniile, hipersomniile şi tulburările legate de ritmul somn-veghe.

Parasomniile sunt un grup de tulburări care au ca punct comun comportamentele anormale care survin în timpul somnului ori în etapa de tranziţie somn-veghe. Printre acestea, se numără coşmarurile, teroarea de somn (pavorul nocturn), somnambulismul, bruxismul, coşmarurile şi enurezisul nocturn.

Bine de ştiut!

Există şi tulburări de somn aflate în legătură cu unele tulburări mintale, cu diverse condiţii medicale sau induse de o substanţă (inclusiv medicamentoasă).