Cum ne afecteaz─â lipsa somnului

1 2 jpg jpeg

Persoanele cu insomnie sunt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza deregl─ârii nivelului insulinei, ┼či hipertiroidia, produs─â de excesul de hormoni tiroidieni.

Studiile au ar─âtat c─â insomnia favorizeaz─â apari┼úia infarctului ┼či a accidentului vascular cerebral.

Sc─âderea imunit─â┼úii este o alt─â consecin┼ú─â a priv─ârii de somn. Acest lucru se traduce prin vulnerabilitate la infec┼úii ┼či chiar la boli mai grave precum cancerul.

Totodată, persoanele cu tulburări de somn sunt predispuse accidentelor de muncă sau auto, din cauza afectării vitezei de reacţie.

De ce nu ne putem odihni

C├ónd ne este afectat─â capacitatea de a adormi, c├ónd apar anomalii ├«n ceea ce prive┼čte cantitatea ┼či calitatea somnului ori c├ónd survin diverse comportamente ├«n timp ce ne odihnim vorbim despre tulbur─âri de somn.

Exist─â diverse cauze care duc la apari┼úia lor, iar alteori acestea sunt greu de determinat. Unele tulbur─âri de somn nu sunt grave ┼či pot fi tratate prin modific─âri ├«n stilul de via┼ú─â, ├«n vreme ce altele necesit─â terapie de specialitate. Principalele cauze ale tulbur─ârilor de somn sunt factori:

- Psihologici: stres, anxietate, depresie, ┼čoc emo┼úional;

- Fiziologici: o mas─â prea ├«mbel┼čugat─â, administrarea unor medicamente, activitate fizic─â intens─â seara, exces de cafea sau de alcool;

- Patologici: boli, febr─â, oboseal─â cronic─â;

- De mediu: zgomote, luminozitate ┼či c─âldur─â excesive.

Cite┼čte ┼či: Cele mai bune remedii pentru insomnie

Ce sunt dissomniile ┼či parasomniile

├Än afara insomniei, exist─â ┼či alte tipuri de tulbur─âri de somn. Speciali┼čtii le-au clasificat ├«n 2 categorii, fiecare cu caracteristici specifice.

Dissomniile sunt perturb─âri sau anomalii legate de cantitatea, calitatea sau orarul somnului. Acestea includ insomniile, hipersomniile ┼či tulbur─ârile legate de ritmul somn-veghe.

Parasomniile sunt un grup de tulbur─âri care au ca punct comun comportamentele anormale care survin ├«n timpul somnului ori ├«n etapa de tranzi┼úie somn-veghe. Printre acestea, se num─âr─â co┼čmarurile, teroarea de somn (pavorul nocturn), somnambulismul, bruxismul, co┼čmarurile ┼či enurezisul nocturn.

Bine de ┼čtiut!

Exist─â ┼či tulbur─âri de somn aflate ├«n leg─âtur─â cu unele tulbur─âri mintale, cu diverse condi┼úii medicale sau induse de o substan┼ú─â (inclusiv medicamentoas─â).