Cum îţi afectează lipsa somnului relaţiile cu cei din jur

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii sudezi au ajuns la concluzia că lipsa somnului în mod regulat te pot face să fii mai puţin atractiv în ochii persoanelor de sex opus, deoarece schimbă înfăţişarea umană, oferindu-ţi un aspect asemănător cu al unui om bolnav.

În plus persoanele care sunt obosite în marea majoritate a timpului se confruntă adesea cu lipsa încrederii în sine, în imaginea lor şi a atribuţiilor pe care acestea trebuie să le îndeplinească pe parcursul zilei.

Cercetătorii au observat că oamenii evită să intre în contact cu persoanele ce par a fi mereu adormite, obosite şi că tinde să le asocieze cu persoane suferinde sau cu energie negativă, mai ales că simptome precum căscatul se transmit destul de uşor.

Calitatea somnului dezvăluie anumite afecţiuni

Cercetătorii, conform celor de la BBC, au atribuit adesea afecţiunile cardiace, obezitatea dar şi anumite funcţionări deficitare ale creierului, lipsei de somn. Chiar dacă momentan nu se poate explica fenomenul prin care prea puţine ore de somn afectează sănătatea.

Tot pentru a stabili acaestă cauză, cercetătorii de la Universitatea din Surrey au analizat sângele a 26 de persoane care au dormit cel mult 10 ore pe noapte pe parcursul unei săptămâni şi au comparat rezultatele cu cele ale analizelor luate după o săptămână în care au dormit cel mult 6 ore pe noapte.

Astfel s-a putut observacă peste 700 de gene au fost modificate de această modificare a orelor de somn. Fiecare genă dintre acestea 700 conţine separat instrucţiuni pentru o proteină, iar modificarea lor genetică le-a motivat să producă şi mai multe proteine, în felul acesta modificându-se chimia din organism.

Află cum să îţi calmezi accesele de furie AICI

Nici ceasul biologic nu este de neclintit. Există gene care astfel îşi măresc şi scad activitatea în timpul zilei, activitatea care a fost estompată de lipsa somnului.

Activitatea musculară este influenţată de lipsa somnului

Pe timpul nopţii, organismul se regenerează şi se pregăteşte pentru a te susţine a doua zi. Pentru a te bucura de un somn odihnitor este indicat să ai ultima masă cu cel puţin 3-4 ore şi să consumi ceva lejer care să îi permită organismului să se odihnească pe parcursul nopţii.

Astfel că orele puţine de somn te pot afecta în activitatea ta de zi cu zi, fiindu-ţi mult mai greu să te concentrezi, având o stare de moleşeală permanentă şi într-un caz nefericit o foame constantă, pentru a suplini nivelul de energie necesar pentru a te coordona.

Somnul este una dintre activităţile esenţiale ale corpului uman iar lipsa lui poate fi cauza pentru apariţia problemelor de sănătate, a pierderilor de memorie, a obezităţii şi a sistemului imunitar slăbit.

Practic o zi productivă se poate observa după cât de calitativ a fost somnul noaptea trecută.

Accese de furie tot mai dese

Un studiu făcut pe tema lipsei de somn, a scos la iveală faptul că o pierdere de somn incita oamenii să se focuseze pe experienţele negative, să interpreteze greşit expresiile faciale ale persoanelor din jur şi cad pradă cel mai adesea strărilor precum anxietate, depresie şi furie. Hormonii feminini, supraîncărcarea la lucru, lipsa somnului sunt doar câţiva factori responsabili de lipsa de umor şi bună dispoziţie. Acesta fiind motivul pentru care poţi obeserva mai ales dimineaţa persoane nervoase şi agitate.