Ce se întâmplă dacă utilizezi smartphonul înainte de culcare

1 2 jpg jpeg

Probabil vei spune, ei bine de mâncat se spun atâtea, aerul pe care-l respirăm şi apa pe care o bem, nu-s bune, acum nici cu prietenii n-am voie să stau de vorbă înainte de a mă băga la somn?

Cei de la businessinsider.com au postat un filmuleţ despre cât de rău ne face acest obicei de a ne fixa privirea pe ecranul telefonului înainte de a adormi. În acest video, Dr. Dan Siegel, profesor universitar de psihiatrie la UCLA School of Medicine aminteşte despre lucrurile dăunătoare la care te supui în fiecare noapte, utilizând telefonul mobil.

Întârzierea somnului

Potrivit dr. Siegel, atunci când stai seara cu ochii pe ecranul dispozitivului mobil, lumina acestuia le transmite ochilor un flux de fotoni „anunţând“ creierul că încă nu a sosit ora de somn şi că mai poţi pierde destul timp accesând tot felul de site-uri. Practic creierul primeşte un semnal că nu e momentul să secrete melatonina pentru a îţi conferi o stare potrivită pentru a adormi. (Melatonina e un hormon care are un rol complex in organism, iar unul dintre rolurile sale este de a regla ceasul biologic.)

Este important să dormim minimum 7-9 ore pe noapte, iar dacă tu în fiecare seara nu te culci înainte de a sta câteva ore accesând internetul pe mobil, te vei culca din ce în ce mai târziu, astfel vei avea mai puţine ore de somn pe noapte.

La ce ne ajută somnul

Cercetătorii explică faptul că, un somn de 7-9 ore pe noapte face ca neuronii tăi activi să se odihnească şi de asemenea, acesta susţine celulele gliale care au rolul de susţinere a neuronilor, de hrănire a acestora şi de transmitere a influxului nervos. Celulele gliale, numite şi nevroglice, au un rol deosebit în eliminarea neurotoxinelor care s-au construit în creier pe parcursul zilei. Dacă tu nu vei dormi suficient, aceste celule nu-şi vor putea duce la bun sfârşit treaba, şi te vei trezi cu un deficit de memorie şi atenţie, notează sciencealert.com. De asemenea, pentru că vei dormi foarte puţin, metabolismul va avea de suferit. A doua zi când vei merge la serviciu te vei simţi obosit şi nu te vei putea concentra. Nici energie nu prea o să mai ai.