Ce să faci ca să reuşeşti să adormi seara

1 2 jpg jpeg

Grijile, stresul, depresia, mâncatul târziu, băutul cafelei seara pot fi câţiva factori care ne privează de somn. Nu se poate vorbi despre insomnie cronică dacă se întâmplă ocazional, însă dacă nu reuşeşti să adormi câteva nopţi la rând, ar trebui să faci o vizită medicului pentru a descoperi din ce cauză nu mai poţi dormi noaptea. Iată mai jos câteva idei, care, puse în practică, te pot ajuta să adormi!

Elimină stresul

Înainte de culcare, gândeşte-te la ceva frumos şi lasă grijile în urmă. E şi mâine o zi. Gândurile cu încărcătură negativă te pot face să-ţi treacă somnul. Încearcă să te calmezi şi să îţi imagnezi că eşti undeva într-un loc minunat, liniştit. Închide uşor ochii şi vizualizează un pat sub cerul înstelat. Eşti înconjurat de flori parfumate care îţi dau un sentiment de siguranţă şi te liniştesc. Stele îţi veghează. Uiţi de nevoi, de certuri, de probleme. Respiri adânc. Spune-ţi în gând: „în ce loc plin de pace sunt“ Păstrează imaginea respectivă în minte şi miroase acele flori. Uşor, uşor vei adormi ca un prunc. Dimineaţa te vei trezi liniştit şi cu chef de viaţă.

Bea ceai cald sau lapte

Cu o oră înainte de culcare bea o cană cu lapte cald sau cu ceai de tei, de lavandă. Atenţie, nu consuma seara cafea, ceaiuri bogate în teină şi cafeină, ciocolată şi citrice! Întreabă doctorul dacă ai voie să bei ceaiuri din plante.

Fii pe programul: sunt obosit

Chiar dacă nu ai avut cine ştie ce activitate în ziua respectivă, ai putea să îţi spui în sinea ta că eşti atât de obosit, încât de abia poţi ţine ochii deschişi. Poţi căsca de câteva ori. Trage draperiile, stinge televizorul şi veioza şi cuibăreşte-te în aşternuturi. Spune-ţi că urmează să ai cel mai odihnitor somn pe care l-ai avut în ultimele zile. Ai grjă să nu-ţi fie nici prea cald, dar nici prea frig. Trebuie să te simţi cât mai confortabil.

Citeşte

Alt truc pentru a reuşi să păşeşti pe tărâmul viselor este ca înainte de culcare să citeşti dintr-o carte până simţi că mai ai puţin şi gata: urmează mult aşteptata odihnă. De asemenea, ai mai putea asculta muzică liniştitoare, în surdină. Cum nu mai eşti mic ca să ţi se citească poveşti, ai putea să asculţi teatru radiofonic sau un audiobook. Probabil că lui Moş Ene nu i-ar plăcea o piesă de teatru sau un roman citit de actori care să fie în tonalităţi ridicate.

Roagă-te, meditează sau fă câteva exerciţii fizice

Poţi citi Paraclisul Maicii Domnului sau alte rugăciuni. Poţi încerca să meditezi în poziţia lotus. Ai putea face câteva mişcări uşoare de detensionare a musculaturii. Concentrează-te asupra fiecărui muşchi.