Ce rişti dacă faci exces de melatonină încercând să dormi?

1 2 jpg jpeg

Corpul produce melatonină în mod natural. Este o substanţă chimică, un hormon secretat de epifiză (o glandă de la baza creierului). Melatonina controlează ciclul somnului. O poţi lua şi din alimente: portocale, ananas, banane. O cantitate prea mare obţinută din suplimente alimentare sau pilule poate avea şi efecte nedorite.

Info

Un factor care inhibă producerea hormonului melatonină este lipsa luminii naturale sau expunerea la lumină artificială în timpul nopţii, deci evită orice ecran şi pune-ţi la punct un program de somn!

De ce e posibil să creşti doza?

Pentru că o singură pilulă contra insomniei poate să nu fie eficientă în anumite cazuri, doza poate fi diferită de la o persoană la alta. Melatonina este metabolizată la nivelul ficatului. Cei ajunşi la vârsta a treia pot avea nevoie de o doză mai mare pentru că metabolismul se schimbă pe măsură ce îmbătrânim.

În mod obişnuit, cantitatea de melatonină de care are nevoie un adult este cuprinsă între 1 şi 5 mg pe noapte, luate cu 2 ore înainte de culcare. O creştere a dozei poate duce la apariţia unor efect secundare: somnolenţă în timpul zilei, lipsa concentrării, reducere a temperaturii corporale (hipotermie), lipsă de energie.

Citeşte şi: Cele mai bune remedii pentru insomnie

Ai grijă cu ce combini suplimentele de melatonină!

Nu există neapărat riscul de supradoză de melatonină, dar trebuie evitată combinarea suplimentelor care o conţin cu băuturi care conţin alcool. În această situaţie, melatonina acţionează ca un sedativ puternic şi poate da uneori ameţeli.

Pont

Pentru a observa efectul suplimentelor cu melatonină asupra ta, începe cu o doză mică.