Ce boli ri┼čti dac─â nu dormi suficient

1 2 jpg jpeg

Sunt predispu┼či la r─âceli

Oamenii care nu dorm suficient sunt de patru ori mai expu┼či riscului de a r─âci dec├ót cei care beneficiaz─â de nop┼úi de odihn─â, potrivit unui studiu preluat de AFP. La cercetare au participat 164 de voluntari care au acceptat s─â fie expu┼či unor virusuri ai r─âcelii ┼či c─ârora le-au ├«nregistrat obi┼čnuin┼úele de somn. Rezultatele au ar─âtat c─â persoanele care dormiser─â mai pu┼úin de ┼čase ore pe noapte ├«n s─âpt─âm├óna precedent─â prezentau de 4,2 ori mai multe riscuri de a r─âci dec├ót cele care beneficiaser─â de nop┼úi de somn de peste ┼čapte ore. Voluntarii care dormiser─â mai pu┼úin de cinci ore pe noapte erau expu┼či chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se ├«mboln─âvi. ÔÇ×Lipsa de somn a fost cel mai important factor de diferen┼ú─âÔÇť, a explicat Aric Prather, de la University of California, San Francisco (UCSF), coordonatorul acestui studiu publicat ├«n revista american─â Sleep.

Boli de inim─â

Persoanele care au obiceiul s─â doarm─â mai pu┼úin de opt-nou─â ore pe noapte sunt predispuse s─â se ├«mboln─âveasc─â de boli de inim─â. Riscul este de dou─â ori mai mare ├«n cazul celor care dorm mai pu┼úin de ┼čapte ore pe noapte de a se ├«mboln─âvi de afec┼úiuni ale inimii, fa┼ú─â de cei care dorm suficient.

De asemenea, lipsa somnului poate favoriza apari┼úia diabetului. Persoanele care nu se odihnesc suficient mai pot avea ┼či un libido sc─âzut.

Lipsa de somn, asociat─â cu depresia

Odat─â cu trecerea timpului, lipsa de somn poate favoriza apari┼úia depresiei. Astfel, un studiu din 2005 efectuat ├«n America a ar─âtat c─â mul┼úi dintre participan┼úii care sufereau de depresie ┼či anxietate dormeau mai pu┼úin de ┼čase ore pe noapte.

Insomnia este, de asemenea, în strânsă legătură cu depresia, spune un studiu din 2007 la care au participat peste 10.000 de persoane.