Cauzele insomniei

1 cauzele insomniei jpg jpeg

30% din adulti spun ca sufera de insomnie, incapacitatea de a adormi sau de a ramane adormit. Femeile tind sa raporteze insomnia mai des decat barbatii, dar lipsa de somn este nesanatoasa si deranjanta pentru ambele sexe. Daca lipsa de somn persista timp de cateva saptamani sau mai mult, este posibil sa suferi de insomnie cronica, conform American Academy of Sleep Medicine.

Pentru unii, dormitul prost este partial un obicei deprins, dar de care te poti dezvata.  

Cauzele insomniei - Alergia la praf

Rinita alergică, sinuzita, astmul sau un tip de alergie te pot împiedica să dormi bine sau să adormi cu uşurinţă. Îţi va fi cu atât mai greu să te odihneşti dacă în cameră există factori care-ţi agravează simptomele, cum ar fi acarienii prezenţi în perne, pături, perne, saltele sau cearşafuri. Toate acestea trebuie schimbate şi spălate cât mai des, iar salteaua ar fi bine să fie una hipoalergică, pentru a scădea riscul de alergii.

Cauzele insomniei - Temperatura camerei

Vei avea un somn mai odihnitor într-o cameră răcoroasă sau dacă te îmbraci mai lejer. Prin urmare, întredeschide geamul peste noapte sau caută pijamale mai subţiri.

Cauzele insomniei - Cafeina

După-amiaza, ţi se pare că nu mai ai energie şi bei o cafea sau un ceai negru? Cafeina te va face să mergi la culcare mai târziu sau să nu reuşeşti să pui geană pe geană până după miezul nopţii. Rezistă tentaţiei sau alege o cafea decafeinizată sau un ceai din plante medicinale.

Cauzele insomniei - Suprasolicitarea sistemului digestiv

Dacă ai ajuns târziu acasă şi ai luat cina cu mai puţin de 2 ore înainte de culcare, nu-i de mirare că te chinui să adormi, te trezeşti des peste noapte sau n-ai un somn bun. Fă tot posibilul să nu iei masa de seară prea târziu şi să nu mănânci prea mult sau măcar aşteptă 2-3 ore înainte de a te aşeza în pat.

Cauzele insomniei - Recomandari pentru un somn bun

Dr. Winkelman ofera urmatoarele sfaturi pentru un somn mai bun. Buna „igiena a somnului” poate imbunatati calitatea si cantitatea somnului.

  • Mentine constante orele de mers la culcare si orele de trezire sapte zile din sapte, chiar si dupa o noapte „rea”.
  • Ramai in pat o perioada egala cu numarul de ore de somn pe care le dormi noaptea. Multi insomniaci petrec mult prea mult timp in pat, incercand sa "stoarca" cateva minute de somn.
  • Daca nu poti adormi in 20 de minute, da-te jos din pat si fa ceva relaxant si distractiv, precum cititul. Nu fa treburi prin casa, nu plati facturi, nu munci si nu fa orice altceva care este prea stimulant pe durata unei treziri sau in doua ore de cand ai mers la culcare.
  • Evita somnul ziua. In majoritatea cazurilor, somnul de ziua va interfera cu adormitul noaptea.
  • Nu bea bauturi alcoolice cu cinci ore inainte de a merge la culcare. Alcoolul este un prost adjuvant al somnului si cauzeaza treziri pe timpul noptii.
  • Evita cofeina (cafea, ceai, suc, ciocolata) dupa amiaza. Ea poate determina un somn superficial sau treziri.
  • Nu te baga in pat nici flamand, dar nici cu stomacul prea plin. O gustare usoara poate ajuta.
  • Dormitoarele trebuie sa fie linistite, sigure si relaxante. Ceasurile nu trebuie sa fie indreptate catre pat, astfel incat sa nu „numeri” minutele pana dimineata.
  • Exercitiile fizice zilnice vor imbunatati insomnia, desi este posibil ca efectele sa nu apara imediat.
  • Programeaza-ti „intervalul pentru facut griji” mai devreme in cursul zilei si rezolva-ti problemele ce apar peste zi inainte de a te duce la culcare.