Care sunt soluţiile care te scapă de sforăit

2 solutii simple care te scapa de sforait jpg jpeg

Deranjant pentru tine ┼či pentru cei din jur, sfor─âitul nu afecteaz─â doar lini┼čtea ┼či somnul partenerului, ci ┼či calitatea vie┼úii. Cei care sfor─âie nu se odihnesc suficient, de aceea sunt mai obosi┼úi ┼či mai agita┼úi a doua zi. Te recuno┼čti? Descoper─â ├«n r├óndurile urm─âtoare ce te poate ajuta!

Ap─ârut din cauza ├«ngust─ârii c─âilor respiratorii nazale, sfor─âitul afecteaz─â din ce ├«n ce mai multe persoane, ├«n cea mai mare parte b─ârba┼úii, dar ┼či femei. ├Än unele cazuri, sfor─âitul este ├«nso┼úit de episoade de oprire a respira┼úiei, care poart─â numele de apnee. Printre cauzele frecvente ale sfor─âitului se num─âr─â devia┼úia de sept, polipii nazali, hipertrofia de cornete (structuri care se g─âsesc pe pere┼úii laterali ai n─ârilor), dar ┼či greutatea mult peste medie a persoanei. Pe l├óng─â schimb─ârile ├«n stilul de via┼ú─â, tratamentele moderne te pot ajuta s─â scapi de sfor─âit ┼či, respectiv, de somnul agitat, de st─ârile de somnolen┼ú─â ┼či de durerile de cap matinale.

Metode de tratament... f─âr─â bisturiu

├Än cazul ├«n care persoana sfor─âie, fie c─â este vorba de un adult sau de un copil, primul pas ce trebuie f─âcut este vizita la medicul specialist ORL. ├Än func┼úie de cauza care produce sfor─âitul, pacientului ├«i este prescris tratament pentru rezolvarea problemei. Variantele ,,u┼čoareÔÇŁ de tratament (temporare) sunt cele pe care le putem procura ┼či din farmacii, precum sprayul nazal sau benzile nazale.

Sprayul nazal

De┼či elibereaz─â c─âile nazale, permi┼ú├ónd p─âtrunderea mai u┼čoar─â a aerului, sprayul nu este o solu┼úie de tratament pe termen lung, fiind o op┼úiune pentru cel mult 7 zile. Substan┼úele din spray pot provoca dependen┼ú─â ┼či pot sensibila mucoasa nazal─â la alergenii din aer.

Benzile nazale

Aplicate pe nas, benzile dilatatoare m─âresc deschiderea c─âilor nazale, u┼čur├ónd respira┼úia. De┼či nu au efecte adverse, benzile nazale dau rezultate doar pentru moment.

Proteza dentar─â antisfor─âit

La indica┼úia medicului (at├ót ORL-ist, c├ót ┼či stomatolog), persoana care are probleme cu sfor─âitul poate apela la proteza antisfor─âit. Compus─â din dou─â mulaje, unul pentru maxilarul superior ┼či unul pentru cel inferior, proteza se poate monta seara ├«nainte de culcare ┼či permite ca aerul s─â p─âtrund─â mai u┼čor spre c─âile respiratorii.

Metode de tratament ... ,,cu bisturiuÔÇŁ ÔÇô Interven┼úia chirurgical─â clasic─â

Ca ┼či ├«n cazul chirurgiei cu laser, opera┼úia clasic─â se realizeaz─â sub anestezie, astfel put├ónd fi elimina┼úii polipii nazali, excesul de ┼úesut din g├ót sau amigdalele inflamate. ,,Cea mai mare parte a problemelor care duc la apari┼úia sfor─âitului pot fi rezolvate cu ajutorul interven┼úiilor chirurgicale clasice. Spre deosebire de celelalte metode de tratament, opera┼úia clasic─â ofer─â rezultatele pe termen lungÔÇŁ,precizeaz─â medicul ORL Cezara Danciu, de la Spitalul Clinic Col┼úea, Bucure┼čti.

Chirurgia cu laser  

├Än urma consultului ORL, medicul poate recomada pentru eliminarea sfor─âitului  chirurgia cu laser, care se realizeaz─â sub anestezie. ├Än timpul interven┼úiei poate fi ├«ndep─ârtat excesul de ┼úesut din g├ót, pot fi scoase amigdalele sau polipii. ,,Pentru rezolvarea problemei sfor─âitului este nevoie de mai multe ┼čedin┼úe de terapie cu laser, dup─â care pacientul poate avea dureri destul de mariÔÇŁ, ne-a spus medicul specialist ORL Cezara Danciu,

Radiofrecvenţă

O metod─â rapid─â, eficient─â, mai pu┼úin dureroas─â ┼či care nu necesit─â spitalizare este interven┼úia prin radiofrecven┼ú─â, care poate fi recomandat─â ├«n cazul ├«n care sfor─âitul este produs de ├«ngro┼čarea ┼či alungirea v─âlului palatin. Pacientul este anesteziat, dup─â care este ├«n┼úepat ├«n v─âlul palatin ├«n c├óteva puncte cu ajutorul unor pense speciale. Ulterior, este aplicat curentul de radiofrecven┼ú─â timp de c├óteva secunde. Interven┼úia trebuie repetat─â, ├«n func┼úie de precizarea medicului specialist ORL. 

Folosirea sprayului nazal poate duce la pierderea mirosului

ÔÇ×Sunt foarte multe cauze care pot provoca sforitul, de aceea cel mai indicat este ca persoana s─â vin─â din timp la un consult ORL, pentru ca tratamentul s─â fie stabilit ├«n func┼úie de cauz─â problemei. Sunt situa┼úii ├«n care sfor─âitul poate fi produs chiar ┼či de tumori cerebrale, care nu pot fi descoperite dec├ót cu ajutorul endoscopiei. Dintre tratamente, cele mai frecvente sunt cele chirurgicale clasice. Pe l├óng─â interven┼úiile clasice, problema sfor─âitului mai poate fi rezolvat─â ┼či cu ajutorul procedurilor cu laser, a radiofrecven┼úei sau crioterapiei (apliacarea de ghea┼ú─â pe cornete pentru reducerea lor). Mai sunt situa┼úii c├ónd pacientul apeleaz─â la metodele de tratament pe care le pot procura din farmacii, ├«ns─â acestea prezint─â ┼či riscuri. Spayul nazal, de exemplu, poate duce ├«n timp la dependen┼ú─â sau chiar la pierderea mirosuluiÔÇť, spune Dr. Cezara Danciu, medic specialist ORL, Spitalul Clinic Col┼úea, Bucure┼čti.