Apneea de somn ÔÇô aten┼úie la complica┼úii!

1 2 jpg jpeg

Sindromul de apnee ├«n somn reprezint─â o ├«ntrerupere temporar─â a respira┼úiei poate avea forme u┼čoare, moderate sau severe. Pentru ca acest diagnostic s─â fie pus, trebuie s─â existe 5 pauze de somn de minumum 10 secunde ├«ntr-o or─â de somn.

Apneea obstructiv─â apare pe fondul existen┼úei unor ocluzii ale c─âilor aeriene superioare. ├Än timpul somnului, c─âile aeriene se pot bloca ├«n urma relax─ârii musculaturii g├ótului ┼či a limbii. Apneea de somn este ├«nso┼úit─â ┼či de sfor─âit puternic ┼či somn neodihnitor. Persoanele cu acest sindrom se trezesc adesea obosite ┼či se confrunt─â cu somnolen┼ú─â pe parcursul zilei. Obezitatea, amigdalele m─ârite ┼či polipii sunt factori de risc ai sindromului de apnee ├«n somn. Ce urm─âri poate avea Netratat, sindromul de apnee ├«n somn poate duce la complica┼úii cardiovasculare (infarct miocardic, tulbur─âri de ritm, hipertensiune arterial─â), neurologice (accident vascular cerebral), respiratorii (insuficien┼ú─â respiratorie, agravarea astmului bron┼čic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulbur─âri erectile ┼či sindrom metabolic. Nu ├«n ultimul r├ónd, acest sindrom poate cre┼čte riscul de accidente auto, pentru c─â determin─â somnolen┼ú─â, implicit scade vigilen┼úa la volan. De asemenea, afecteaz─â eficien┼úa la locul de munc─â.

Cite┼čte ┼či: Sfor─âitul, semnal de alarm─â pentru apnee

În cazul în care ai simptomele specifice sindromului de apnee în somn, apelează la un medic spcialist în patologia somnului. Pentru diagnosticare, există varianta monitorizării la domiciliu, după care poate fi nevoie, pentru mai multă precizie, de testarea în cadrul unui laboroator de somnologie. În cadrul acestora, există aparatură specială (poligraf, polisomnograf), care monitorizează parametrii somnului.

...în România există peste 80 de laboratoare de somnologie?

Tratamentul acestui sindrom are ca scop restaurarea respira┼úiei normale, implicit ob┼úinerea unui somn odihnitor. Persoanele care au form─â moderat─â sau sever─â de apnee de somn pot beneficia de un tratament ce constr─â ├«ntr-o ÔÇ×atel─â pneumatic─âÔÇŁ (aparatul CPAP), adic─â ventila┼úia cu presiune pozitiv─â continu─â. Dispozitivul ┼úine deschis─â calea respiratorie, iar ├«n acest fel nu se mai produc pauzele de respira┼úie. Aparatul furnizeaz─â aer sub presiune faringelui cu ajutorul unei m─â┼čti nazale. Presiunea aparatelor CPAP se regleaz─â ├«n laboratoarele de somnologie. Exist─â mai multe tipuri de astfel de aparate, care sunt recomandate de medic ├«n func┼úie de particularit─â┼úile fiec─ârui pacient.

Peste 800.000 de români au sindromul de apnee în somn de tip obstructiv.

Apneea în somn este o tulburare respiratorie nocturnă, ce se manifestă prin opriri sau reduceri substanţiale de respiraţie, însoţite de scăderi ale saturaţiei de oxigen. În funcţie de numărul de evenimente pe parcursul unei ore (stabilite poligrafic sau polisomnografic), diagnosticul pozitiv este de peste 5 IAH (indice apnei-hipopnei/oră). Ca urmare a acestor manifestări respiratorii nocturne, pacientul va avea simptome pe parcursul nopţii ca: sforăitul zgomotos, opriri de respiraţie, mersul frecvent la toaletă, somn agitat.

├Än timpul zilei, principalele manifest─âri sunt: somnolen┼úa excesiv─â, durerea de cap matinal─â, lipsa de concentrare ┼či aten┼úie. ├Än func┼úie de cauzele suspicionate sau de severitatea sindromului, exist─â mai multe tipuri de abord─âri din punct de vedere medical.

Dac─â severitatea este u┼čoar─â, sunt suficiente stabilirea eventualelor cauze obstructive ┼či ├«nl─âturarea acestora. Eventual, se recomand─â ┼či purtarea pe parcursul nop┼úii a unei gutiere mandibulare sau terapia pozi┼úional─â (dac─â evenimentele respiratorii sunt legate de pozi┼úia de dormit pe spate). Dac─â vorbim de apnee ├«n somn moderat─â sau sever─â, este esen┼úial─â ini┼úierea terapiei CPAP cu masc─â (aparat de presiune pozitiv─â continuu─â), terapie stabilit─â prin investiga┼úia numit─â titrare.

Pe l├óng─â terapia de baz─â, se stabilesc eventualele cauze ┼či se fac recomand─âri legate de acestea: ├«n caz de obezitate, recomandarea de sc─âdere ponderal─â, control ┼či interven┼úii chirurgicale specifice (├«n cauze obstructive ORL), reducere sau renun┼úarea la consumul de alcool ┼či la fumat. ├Än toate tipurile de severitate a sindromului, este recomandat─â respectarea igienei somnului.