12 lucruri interesante pe care nu le ştiai despre somn

2 jpg jpeg

1. Acea stare care ne reţine atunci când ar trebui să ne dăm jos din pat dimineaţa se cheamă Dysania.

Lipsa somnului poate cauza o creştere în greutate de aproape un kilogram pe săptămână deoarece ni se dereglează echilibrul hormonal şi vom simţi mai des nevoia de a mânca.

3. Somnul pe o parte facilitează apariţia ridurilor, în timp ce somnul pe spate întinde tenul.

4. Visele sunt normale. Persoanele care nu visează niciodată au tulburări de personalitate. Totuşi, dacă coşmarurile sunt prezente noapte de noapte, trebuie să mergi la medic.

În timpul somnului creierul nostru se ȋncarcă cu energie, celulele se regenerează, iar corpul nostru începe să producă hormoni importanţi.

Somnul REM (faza în care avem vise) apare în rafale, la aproximativ 90 de minute după adormire, însumând, de regulă, aproximativ 2 ore pe noapte.

Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare.

În funcţie de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Aşadar, bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, tinerii care au între 13 şi 18 ani - 9 ore, iar persoanele care au mai mult de 19 ani dormi cam 8 ore, iar dupa 65 de ani sunt suficiente 6 ore.

12% dintre oameni visează numai în alb şi negru. Se spune că procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color!

Nu există vise ştiinţifico-fantastice. Visăm numai persoane şi locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ne mai amintim de ele. "Fiecare vis pe care îl avem reprezintă o problemă cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi. Dacă am acorda mai multă atenţie viselor, am observa că ele ne dau tot felul de indicii pentru a rezolva ceea ce ne frământă", spune doctorul Gayle Delaney.

Recordul în ceea ce priveşte cea mai lungă perioadă fără somn este de 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute. Americanul care a rezistat atâta timp fără somn a avut halucinaţii, paranoia, vedere înceţoşată, a vorbit fără noimă şi a suferit pierderi de memorie.

12. Înainte de apariţia ceasurilor deşteptătoare existau oameni special angajaţi pentru a da trezirea. Aceştia aveau nişte beţe cu care băteau în geam.