Topul tulbur─ârilor de personalitate

1 2 jpg jpeg

Personalitatea paranoid─â

Cei cu personalitate paranoid─â au ca principale caracteristice ne├«ncrederea ┼či suspiciunea fa┼ú─â de inten┼úiilor tuturor oamenilor, pe care le interpreteaz─â ca fiind r─âuvoitoare. Ei consider─â, ├«n general, lumea ca pe un loc plin de indizivi r─âu inten┼úiona┼úi, de care trebuie s─â se apere mereu, s─â fie vigilen┼úi.

Personalitatea paranoid─â se manifest─â ┼či ├«n cadrul cuplului, prin gelozie nejustificat─â ┼či prin grija exagerat─â fa┼ú─â de ac┼úiunile partenerului. Ba chiar, ├«n cazul ├«n care partenerul ajunge s─â fie infidel, persoana paranoid─â aproape c─â r─âsufl─â u┼čurat─â pentru c─â suspinciunile i-au fost confirmate.

Personalitatea schizoid─â

Deta┼čarea fa┼ú─â de via┼úa social─â, ├«n general, ┼či o anumit─â r─âceal─â emo┼úional─â caracterizeaz─â personalitatea schizoid─â. Oamenii cu aceast─â tulbureare au tendin┼úa de a se izola, de a evita rela┼úionarea ┼či chiar de-┼či c─âuta un serviciu care presupune un contact c├ót mai mic cu oamenii. Se estimeaz─â c─â ├«n jur de 7% din popula┼úia lumii are personalitate schizoid─â.

Personalitatea schizotipal─â

Acest tip de personalitate, care nu trebuie confundat cu schizofrenia, este specific oamenilor care au caracteristici precum: interpretarea eronat─â a evenimentelor, credin┼úa ├«n puteri speciale, ciud─â┼úeniile de comportament, limbaj ┼či vestimenta┼úie, percep┼úiile neobi┼čnuite, g├óndirea magic─â.

Personalitatea antisocial─â

Lipsa de empatie, cinismul, cruzimea, impulsivitatea, agresivitatea ┼či dispre┼úul fa┼ú─â de sentimentele ┼či drepturile celorlal┼úi sunt tr─âs─âturi ├«nt├ólnite la cei cu personalitate antisocial─â. Este frecvent─â mai ales la b─ârba┼úi ┼či este ├«nt├ólnit─â ├«n special la cei care practic─â activit─â┼úi ilegale.

Personalitatea borderline

Aceast─â tulburare psihiatric─â este complex─â, cu manifest─âri variabile. ├Än general, cei cu personalitate borderline prezint─â instabilitate afectiv─â sau emo┼úional─â important─â, au dificult─â┼úi ├«n gestionarea comportamentului, gesturi imprevizibile ┼či impulsive. Senza┼úia de vid cronic, tendin┼úele suicidare, instabilitatea ├«n rela┼úii, teama intens─â de respingere ┼či ideile de persecutare sunt, la r├óndul lor, ├«nt├ólnite la cei cu personalitate de tip borderline.

Personalitatea teatral─â sau histrionic─â

├Änt├ólnit─â mai ales la femei, aceast─â personalitate are ca tr─âs─âtur─â definitorie dorin┼úa de teatralizare, cu scopul de a se face remarcat─â. Histrionicii ├«┼či pun ├«n joc toat─â energia de care dispun pentru a se face iubi┼úi, aprecia┼úi, pentru a se pune ├«n valoare, sunt ├«n c─âtare permanent─â de recunoa┼čtere din partea celorlal┼úi.

Personalitatea narcisist─â

Se estimeaz─â c─â ├«n jur de 1% din oameni au personalitate narcisist─â. Cei cu o astfel de tulburare au sentimentul grandorii propriei importan┼úe, ├«┼či supraestimeaz─â realiz─ârile ┼či capacit─â┼úile, sunt arogan┼úi, se a┼čteapt─â ca anturajul s─â ├«i recunoasc─â superioritatea, cred c─â sunt speciali ┼či unici, afi┼čeaz─â o nevoie excesiv─â de a fi admira┼úi, se folosesc de minciuni sau ┼čantaj pentru a-┼či atinge scopurile.

Personalitatea dependent─â

Se manifest─â prin lipsa de ├«ncredere ├«n propria persoan─â, prin nevoia de dependen┼ú─â psihologic─â de alte persoane. Cei cu o astfel de tulburare caut─â aprobare ┼či validare, necesare din punct de vedere afectiv, social ┼či profesional. ├Än genereal, evit─â s─â ├«┼či asume responsabilit─â┼úi, prefer├ónd ca altcineva s─â o fac─â pentru ei.

Personalitatea evitant─â

Exist─â persoane care, de team─â s─â nu fie respinse sau umilite, evit─â rela┼úiile interpersonale. Din cauza sensibilit─â┼úii crescute fa┼ú─â de critici, pot avea probleme la locul de munc─â. ├Än general, oamenii cu personalitate evitant─â tr─âiesc ├«n permanen┼ú─â sentimentul de neadaptare ┼či nu au ├«ncredere nici ├«n ei, nici ├«n ceilal┼úi. Deseori, cad victime ale abuzului de alcool sau de droguri.

De reţinut!

├Än apari┼úia tulbur─ârile de personalitate sunt implica┼úi factori de mediu ┼či genetici. Abuzul de orice natur─â tr─âit ├«n copil─ârie ┼či indiferen┼úa p─ârin┼úilor expun copiii unor astfel de tulbur─âri la v├órsta adult─â.

Tratamentul tulbur─ârilor de personalitate const─â ├«n psihoterapie, iar ├«n cazul ├«n care se asociaz─â cu depresia ┼či cu tulbur─ârile de anxietate, poate fi nevoie ┼či de medicamente