Shoppingul, de la delectare până la dependenţă

2 jpg jpeg

În general, ofertele promoţionale dau punctul de plecare către o lume plină… pantofi coloraţi şi haine „unicat“.

Miruna din Constanţa nu se poate numi chiar dependentă de shopping, dar recunoaşte că atunci când pleacă de la serviciu, în drum spre casă intră în câteva magazine de haine sau de încălţăminte.

Când sunt zile cu reduceri de preţuri şi cu marfă nouă timpul acordat cumpărăturilor nu mai este unul pierdut, ci unul câştigat.

„Îmi place să cumpăr articole de îmbrăcăminte pentru că îmi dau multe senzaţii pozitive, printre care schimbarea, chiar dacă se referă doar la aspectul estetic. Achiziţiile noi îmi aduc un plus de bună dispoziţie şi senzaţia că am un avantaj atunci când un articol este cumparat la reducere – cumva este avantaj din punct de vedere financiar“, spune Miruna. Laura din Bucureşti spune că este departe de a se putea numi o dependentă de cumpărături. A dezvoltat însă o pasiune pentru pantofii frumoşi, categorie în care intră balerinii, pantofii, ghetele şi cizmele şic.

„Cumpărăturile mă fac să mă simt în viaţă. Când am o zi proastă, dau o rată prin magazine. Ştiu că doar uitându-mă la pantofi o să mă binedispun. Dacă îmi place foarte mult o pereche de cizme sau poate nişte balerini, nu contează cât costă, eu încerc să mi-i iau. Mi-aş da salariul pe o lună întreagă doar ca să îi am“, mărturiseşte Laura.

Şi bărbaţii cad în mrejele modei

Dependenţa de cumpărături nu afectează doar femeile. Şi bărbaţii pot intra într-un cerc vicios al împătimiţilor de shopping.

De multe ori, aceştia lucrează sub „acoperire“. Mai exact, atât femeile cât şi bărbaţii preferă să apeleze la achiziţiile online.

„Arunci“ în coş, trimiţi comanda şi în câteva zile te poţi bucura de haine noi. Cum să rezişti când eşti asigurat că reducerile sunt de până la 80%, iar transportul este asigurat?

Până atunci, mai merge un tur prin mall-uri, asta pentru ca nu care cumva să scape vreo ofertă.

Ce spun specialiştii

Oamenii de ştiinţă spun că nevoia de a face cumpărături vine din dorinţa de refugiu. Nemulţumirile şi problemele, începând cu cele profesionale şi până la cele sentimentale, ajung să fie „vindecate“ prin sesiunile de shopping.

Şi astfel uiţi de şef şi de taskurile sale imposibile, uiţi de responsabilităţile casnice, uiţi de angajaţii-robot care îţi sunt recunoscători „pentru timpul de aşteptare acordat“ şi îţi mulţumesc cu sume de plată la facturi.

Nu vrei să mai ştii de toate astea când eşti în mijlocul hainelor de colecţie nouă.

Problema este că satisfacţia lucrului nou achiziţionat dispare în scurtă vreme şi atunci trebuie să te întorci la magazin.

Cum recunoşti un shoppaholic? Mulţi dependenţi de cumpărături au mare parte din haine cu etichetă. Deseori când ajung acasă regret deciziile luate în magazin.

Pentru cine vrei să iei lucrul respectiv?

Eşti vesel(ă) sau îţi vine să urli de nervi?

Poţi plăti fără să-ţi fie afectate economiile?

Câte obiecte vestimentare sau câte perechi de pantofi ai de acelaşi fel sau asemănătoare?

Dacă deţii un card de cumpărături, cel mai bine este să stingi datoria şi să renunţi la el. Te va tenta, chiar dacă nu stai tocmai bine pe plan financiar. Pe moment, nici nu te va interesa dacă ai de unde să returnezi banii.

Extrasfat: Când pleci la shopping, mai ia pe cineva cu tine. O a doua părere te va face să te gândeşti de două ori înainte de a lua ceva.