Din ce cauză apare dependenţa de lucruri

1 2 jpg jpeg

Din dorinţa de a lăsa obiectele să te definească

Dacă încă mai păstrezi o jucărie de care te bucurai în copilărie sau cursurile din liceu, află că aceasta este o modalitate de a-ţi conserva amintirile dragi. Fiecare obiect din trecut îţi dă o stare specială. Fiecare te transportă într-un moment în care te-ai simţit fericit. Faptul că lucrurile care făceau parte din universul copilăriei îţi sunt la îndemână te asigură că nu te-ai abandonat.

Frica de trecut

Realizezi o legătură emoţională între tine şi obiectele care-ţi aparţin. Treptat, devin parte din viaţa ta şi te reprezintă. În momentul în care se învechesc şi te vezi nevoită să le arunci, e ca şi cum eşti obligată să laşi în urmă o frântură din fiinţa ta. De aici teama şi durerea pricinuite de despărţirea de aceste lucruri încărcate de emoţii, de amintiri, de o părticică din trecutul tău.

O educaţie strictă

Încă mai ai bilete vechi de tren, de teatru sau de cinema? Înseamnă că tinzi să dai o valoare excesivă noţiunii de posesie, ceea ce este caracteristic copiilor, în stadiul în care învaţă despre ce înseamnă să ai şi să dai.

Citeşte şi: Alimente care dau dependenţă

Opinia psihanaliştilor este că adulţii care întâmpină astfel de dificultăţi au primit o educaţie prea rigidă. Relaţia lor cu obiectele de orice fel se manifestă prin tendinţa de a păstra totul.

1 2 jpg jpeg

Neîncrederea în viitor

Decizia de a păstrea lucruri vechi este tipică pentru cei care se tem pentru viitorul lor. Lipsa de încredere poate veni dintr-o experienţă reală, un eveniment tragic sau moştenirea angoaselor părinţilor faţă de lipsurile materiale. Cei care au deprins de mici să spere într-un viitor mai bun, ştiu că vor găsi o cale de ieşire şi-şi vor putea asigura cele necesare în viitor.