Ce faci când te roade invidia

1 2 jpg jpeg

În general, invidia îşi face simţită prezenţa atunci când nu mai apreciem la adevărata valoare ceea ce avem şi considerăm că cel de lângă noi are ceea ce nouă ne lipseşte. Acest lucru creează o frustrare care, în timp, ne poate pune sănătatea în pericol. De exemplu, ştiai că sentimentele negative dau insomnie şi îmbolnăvesc inima?

Dacă ai frecvent episoade de invidie, ar fi bine să iei urgent măsuri. Primul lucru: concentrează-te să-ţi recâştigi respectul de sine. Lipsa acestuia te face să fii nesigur pe tine şi să acorzi mai multă atenţie celor din jur. Specialiştii îţi recomandă să aşezi pe o coală de hârtie toate calităţile pe care le ai şi lucrurile bune care se petrec în viaţa ta. Vei avea surpriza să constaţi că ai o viaţă mult mai frumoasă decât ţi-o imaginai.

Îţi doreşti să ai o casă spaţioasă, un serviciu mai bun şi o maşină mai performantă? Stă în firea lucrurilor să dorim ceea ce nu avem încă. Psihologii spun că, şi după ce vei dobândi toate acestea, vei înlocui aceste dorinţe cu altele.

Aşa că ar fi o idee să te gândeşti dacă într-adevăr ai nevoie de o locuinţă cu mai multe camere, de exemplu. În general, atunci când visăm la un lucru, nu ne gândim şi la responsabilităţile pe care acesta le aduce. Imaginează-ţi cum ar fi să dai mai mult de jumătate din salariu pe întreţinerea unei astfel de case.

Aceasta înseamnă concedii amânate şi mai puţini bani pentru a investi în educaţia copiilor. De asemenea, mulţi părinţi îşi doresc ca şi copiii lor să aibă doar zece pe linie şi, prin urmare, îi presează să exceleze la materii pentru care aceştia nu au nicio înclinaţie.

Discută mai bine cu copilul tău. Este posibil să aibă talent la desen sau la muzică, domenii în care nota zece la matematică nu contează. Prin urmare, bucură-te de ceea ce ai.

Urmează exemplul celui de lângă tine

A avea aşteptări realiste de la viaţă este cea mai bună modalitate prin care poţi ţine invidia în frâu, spun psihoterapeuţii. De exemplu, dacă vecinul tău şi-a cumpărat o maşină nouă nu trebuie să începi să-ţi rozi unghiile de invidie, ci să analizezi puţin lucrurile.

Gândeşte-te că este posibil ca acea maşină să fi fost cumpărată cu bani economisiţi în timp şi cu foarte mari eforturi. Prin urmare, nimeni nu te opreşte să-i urmezi exemplul. Specialiştii spun că lucrurile bune care li se întâmplă celorlalţi sunt o motivaţie destul de puternică pentru a acţiona.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Bârfa ne menţine sănătoşi

- Bârfa este bună pentru psihic

Invidia feminină, mai periculoasă

Aproximativ 90% dintre femei îşi simt ameninţat locul de muncă de colegele lor, şi nu de bărbaţi, arată datele unui studiu american. De aceea, multe dintre femei adoptă o atitudine răutăcioasă la serviciu şi încep să-şi bârfească colegele.

De asemenea, tot femeile conştientizează mai mult decât bărbaţii atractivitatea celorlalte femei şi consideră o ameninţare calităţile unei alte femei, precum frumuseţea. Acest lucru este resimţit mai acut în perioada fertilă, când instinctul feminin este mai ascuţit.