Aparţinătorii, rol esenţial în cazul adulţilor care suferă de schizofrenie

1 2 jpg jpeg

Schizofrenia este o afecţiune complexă care poate avea un impact profund atât asupra persoanelor afectate, cât şi asupra aparţinătorilor acestora. „Aşadar, este important ca toate părţile implicate să conştientizeze opţiunile disponibile. Tratamentul trebuie să fie adaptat cerinţelor individuale pentru a sprijini persoana afectată să ducă o viaţă împlinită”, a afirmat Jane Griffiths, Director al companiei farmaceutice Janssen care a comandat studiul.

Cercetarea a fost efectuată în 12 ţări din Europa (Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie) şi a subliniat principalii factori care afectează liniştea sufletească a aparţinătorilor, cum ar fi impactul acestei afecţiuni asupra vieţii cotidiene, potenţialele recăderi/spitalizări şi obţinerea unui suport în afară de medicaţie. 94% au afirmat că i-au reamintit persoanei pe care o îngrijesc să îşi ia medicamentele, iar în cazul a 49% acest lucru s-a întâmplat frecvent.

Pacienţii care suferă de această boală au nevoie de spirjin şi consiliere

„Îngrijirea unei persoane cu schizofrenie are un impact semnificativ asupra vieţii aparţinătorului”, atrage atenţia Miia Männikko, Preşedintele Federaţiei europene a familiilor persoanelor cu tulburări mintale. „Aceste date susţin rezultatele studiului nostru care a subliniat faptul că 1 din 5 aparţinători se simte atât de obosit, încât nu mai poate funcţiona adecvat. Este esenţial ca aparţinătorii să fie educaţi şi în privinţa opţiunilor terapeutice disponibile, astfel încât aceştia să poată ajuta la susţinerea unei decizii informate privind planul de tratament personalizat”, a adăugat Männikko.

Pe de altă parte, pacienţii întâmpină probleme în ceea ce priveşte adaptarea la stilul de viaţă pe care îl impune o boală psihică. De aceea, cei mai mulţi necesită sprijin şi consiliere, astfel încât să înţeleagă situaţia şi modalităţile prin care planul lor de tratament îi ajută să aibă o viaţă mai uşoară.

Nu se cunosc variantele alternative de tratament

Cu toate acestea, cele mai multe persoane afectate de boli psihice nici nu cunosc variantele alternative de tratament:

- 23% sunt nemulţumiţi de tratamentul pe care îl urmează (14% dintre ei sunt foarte nemulţumiţi) şi îşi doresc un alt plan de tratament; - 27% nu ştiu care sunt tratamentele pentru schizofrenie disponibile; - 21% nu au discutat cu nimeni tratamentele alternative înainte să înceapă tratamentul pe care îl urmează.

În cadrul studiului au participat 166 de adulţi care trăiesc cu schizofrenie şi 468 de aparţinători. Acesta a fost realizat de agenţia independentă de studii de piaţă Fieldwork International (parte a Ipsos MORI) şi a cercetat gradul de conştientizare, sentimentele şi preferinţele în privinţa tratamentului.

Mai multe opţiuni pentru tratarea acestei afecţiuni

Pentru tratarea schizofreniei sunt disponibile acum diferite opţiuni, de la tratamentele cu administrare zilnică pe cale orală, până la cele injectabile cu eliberare prelungită. Avantajele celor injectabile sunt că dau libertate pacienţilor (nu au grija medicamentelor în fiecare zi, ci doar o dată pe lună) şi, în plus, întrucât injecţa o face medicul, există un control mai bun al tratamentului.

Platformă specială cu informaţii despre schizofrenie

În sprijinul pacienţilor, dar şi al familiilor lor, din anul 2014 există platforma online www.schizofrenia.ro al cărei scop este acela de a oferi informaţii relevante despre această boală. Platforma conţine informaţii despre semnele bolii, opţiuni terapeutice, dar şi un modul interactiv unde specialiştii pot răspunde întrebărilor utilizatorilor.