Ţine un jurnal pentru a te cunoaşte mai bine!

1 2 jpg jpeg

Cu toţii am început un jurnal în adolescenţă, iar unii dintre noi au continuat să scrie şi în următorii ani. În general, jurnalele de tinereţe sunt pline cu fapte cosmetizate şi mai puţin cu sentimente sau cu dorinţe. La maturitate, însă, un jurnal sincer, în care să fim noi înşine cu totul, ne poate ajuta să ne înţelegem mai bine, să trecem peste perioade neplăcute şi să vedem cum evoluăm în timp.

Psihologii recomandă frecvent anumitor pacienţi să îşi descrie experienţele şi sentimentele care îi domină în urma unor situaţii grave prin care au trecut, pentru a-i ajuta în procesul de vindecare. Atunci când scrii despre lucruri care te-au rănit, vei trece mai uşor peste ele, iar dacă scrii despre fapte care te-au bucurat, îţi va creşte buna-dispoziţie.

IQ-ul şi conştiinţa de sine cresc

Când te obişnuieşti să scrii zilnic, eşti tentat să foloseşti cuvinte noi, poate chiar să cauţi sinonime în dicţionar. Astfel, vocabularul ţi se măreşte, ceea ce poate duce chiar la creşterea coeficientului de inteligenţă. De asemenea, păstrarea unui jurnal te face mai conştient de tine, de cine eşti şi de întâmplările prin care ai trecut ca să ajungi omul din prezent. Momentele supărătoare din trecut şi temerile pentru viitor pălesc cumva atunci când le aşterni în scris, ceea ce îţi oferă un control mai bun asupra gândurilor tale.

Îţi atingi mai uşor ţelurile

Psihologii sunt de părere că, atunci când vrei să atingi un scop, mai ales dacă e vorba de ceva dificil, faptul că îţi faci un plan scris te ajută să nu îţi uiţi ţelul. E ca atunci când vrei să construieşti ceva, îţi iese mai repede dacă ai un plan bine pus la punct, cu instrucţiuni clare şi precise. Cu cât scrii mai mult şi mai detaliat despre ceea ce îţi doreşti, cu atât mintea ta găseşte mai uşor soluţii pentru a-ţi duce planul la îndeplinire.

Memoria ta va fi mai bună

Între mână şi creier există o relaţie specială, alimentată de gânduri şi idei. Cuvintele sunt practic reprezentări ale gâdurilor, iar scrisul forţează mintea să compună şi să recompună idei care în final să apară logic în faţa ta pe hârtie sau într-un document-text, dacă nu ai un jurnal clasic, ci unul pe computer. Scrisul, mai ales cel de mână, este un sprijin pentru memoria pe termen lung, ajutându-te să-ţi aminteşti mai clar evenimente din trecut pe care le-ai pus pe foaie.

Vei fi mai disciplinat

A scrie zilnic într-un jurnal, indiferent de circumstanţe, reprezintă un act de disciplină. Gândeşte-te că disciplina este ca un muşchi: cu cât e lucrat mai mult, cu atât este mai puternic. Iar dacă reuşeşti să fii disciplinat într-un domeniu, acest obicei ar putea avea un efect de domino, transmiţându-se şi în alte aspecte ale existenţei tale.

Îţi eliberezi creativitatea

Dacă te gândeşti că nu eşti o persoană creativă, e bine să ştii că scrisul sincer şi constant într-un jurnal poate aduce la suprafaţă gânduri sau sentimente pe care nici nu ştiai că le ai şi poate naşte spontan idei. E posibil să te exprimi mai greoi iniţial, până îţi intri în mână, dar, pe măsură ce scrii, o să-ţi vină din ce în ce mai uşor. Dacă reuşeşti să scrii în fiecare zi măcar câte o pagină în jurnal, creativitatea ta va avea numai de câştigat.