VIDEO: Cum te eliberezi de stres prin tehnici simple

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de gripă, de pildă, care apare în special în sezonul rece, stresul poate să intervină în viaţa noastră pe tot parcursul anului.

De la cele mai uşoare forme ale stresului, se poate ajunge la complicaţii grave, care pot declanşa sindromul de epuizare ori, mai rău, putem suferi din cauza afecţiunilor cardiace: infarct sau angină pectorală. Se poate rezolva problema stresului prin somn. Atunci când nu dormim suficient sau dormim agitat, riscul să ne trezim şi mai obosiţi şi fără poftă de viaţă este mare. De aici şi până la tristeţe, la sentimentul de desconsiderare şi la dorinţa de izolare sunt doar câţiva paşi mici.

De cele mai multe ori, cafeaua ori energizantele ne salvează temporar din situaţia critică.

Mai există şi momentele când consumăm alimente în exces pentru a completa necesarul de suplimente minerale şi de vitamine din corp.

Partea rea este că, în timp, aceste obiceiuri duc la obezitate, iar acest fapt reprezintă doar încă un motiv de a fi stresat.

Ce putem face să scăpăm de stres şi, mai ales, cum îl putem preveni, ne-au explicat specialiştii în domeniu.

Relaxează-te după placul tău

Atunci când simţi că stresul îţi controlează viaţa, trebuie să ştii că în corpul tău se produce o cantitate mai mare de cortisol, denumit şi hormonul stresului. Acest hormon ne poate induce senzaţia că avem nevoie de mâncare sărată şi dulce.

Consumate în exces, dulciurile şi alimentele sărate nu fac bine sănătăţii, în general. Găseşte o modalitate să te relaxezi, care să fie pe placul tău. Unele persoane se plimbă cu bicicleta, altele se joacă tenis ori alte sporturi agreate.

Poate ţie îţi place să vezi filme sau să vizionezi piese de teatru. Indiferent ce îţi face plăcere, nu amâna „tratamentul“.

Mai poţi citi:

- Râsul şi plânsul, cele mai bune terapii antistres

- Masajul cu pietre te scapă de stres

- 5 boli favorizate de stres

Nu mânca fără să-ţi fie foame

De obicei, când suntem stresaţi avem tendinţa să consumăm alimente în exces, pentru a suprima emoţiile negative, cum ar fi teama, frustrările. Există şi alte modalităţi de a alunga stresul:

-în periodele în care grijile ne copleşesc, cel mai bine este să apelăm la prieteni. Ieşirile sau discuţiile cu persoanele apropiate pot face mult bine psihicului;

-prin mişcare uiţi de stres. Obişnuieşte-te să-ţi faci un program de exerciţii fizice. Este una dintre cele mai sigure modalităţi de a te elibera de stres. În timp ce corpul este solicitat, endorfinele dă o stare de bine întregului organism;

-dacă problema persistă, apelează la ajutorul unui specialist. Discuţiile cu o persoană specializată pot reduce nivelul de stres într-un timp mai scurt, decât dacă încerci de unul singur să te eliberezi de energia negativă.

Schimbă-ţi puţin atitudinea asupra vieţii

Dacă eşti o persoană care vede cu uşurinţă partea pesimistă din fiecare situaţie, este indicat să îndrăzneşti să visezi că lucrurile pot lua adesea o turnură favorabilă. Răspunde pozitiv iniţiativelor care vor să te scoată din „carapace“ şi evită să te izolezi de societate.