Cum ne afecteaz─â stresul

1 2 jpg jpeg

Dacă ar fi existat o listă cu soluţiile sigure care alungă stresul din viaţa noastră, atunci cuvântul stres ar fi intrat în vocaburalul de arhaisme.

Nu ┼čtim nici acum, ├«n secolul tehnologiei ┼či al tuturor posibilit─â┼úilor cum se poate sc─âpa de stres. Convie┼úuim cu el, ne resemn─âm ┼či, ├«n timp, ajungem s─â fim diagnostica┼úi cu tot felul de afec┼úiuni, de┼či ├«ncerc─âm s─â avem un stil de via┼ú─â c├ót mai s─ân─âtos. Cu mi┼čcare c├ót mai mult─â ┼či alimenta┼úie ├«n care fructele ┼či legumele sunt ridicate la rang de cinste.

Se pare c─â stresul este cel mai ├«nver┼čunat du┼čman al nostru. Ac┼úioneaz─â ├«ncet, dar reu┼če┼čte s─â ne pun─â s─ân─âtatea ├«n pionieze.

Somnul, cel mai afectat de stres

Cauzele apari┼úiei stresului sunt nenum─ârate, de la boli ┼či interven┼úii chirurgicale p├ón─â la desp─âr┼úiri sau decese ├«n familie. Din p─âcate, chiar ┼či vremea ur├ót─â poate favoriza apari┼úia stresului ┼či a st─ârii generale proaste.

Examene, datorii, problemele legate de serviciu sunt ┼či ele cauze ale stresului. Odat─â instalat ├«n via┼úa ta, stresul nu pleac─â a┼ča de u┼čor. ┼×i las─â urme ad├ónci asupra s─ân─ât─â┼úii.

Cel mai afectat este somnul, peste 30% din femei suferă de insomnie din cauza stresului, comparativ cu 20% din bărbaţi care au probleme cu somnul.

Cercet─âtorii japonezi au f─âcut experimente ├«n acest domeniu ┼či au constatat (stupoare!) c─â tulbur─ârile de somn, inclusiv insomnia, apar ├«n general la persoane care lucreaz─â multe ore ├«n fa┼úa calculatorului. ├Än special ace┼čtia au tendin┼úa s─â se trezeasc─â devreme ┼či s─â nu mai poat─â adormi. ÔÇ×Somnul este timpul de care avem nevoie pentru a ne odihni ┼či a da organismului ocazia s─â se refac─â. Odihna ├«nseamn─â relaxare. Lipsa somnului poate veni din incapacitatea persoanei de a se relaxa, foarte posibil pentru c─â ├«i este fric─â de ce se poate ├«nt├ómpla dac─â se relaxeaz─â ┼či, incon┼čtient ┼či-a declan┼čat un semnal de <<a fi ├«n gard─â>>ÔÇť, explic─â psihologul Lena Rusti, de la clinica Mentarex Bucure┼čti.

ÔÇ×Tinerii ┼či adul┼úii au de multe ori tulbur─âri de somn din cauze psihologice ap─ârute pe fondul unei perioade stresante, corelate cu structuri de personalit─â┼úi de tip controlor. Cu alte cuvinte, pe de o parte nevoia noastr─â de a fi ├«n gard─â, pe de alta parte apari┼úia unei perioada stresante poate avea ca efect pierderea capacit─â┼úii de odihn─â, fie prin apari┼úia insomniilor, fie prin somn lipsit de odihn─âÔÇť, ├«ncheie psihologul.