Ce poţi face pentru a ţine stresul la distanţă

1 2 jpg jpeg

În perioadele în care simţim că suntem epuizaţi, este important să ne asigurăm că dormim suficient, 7-8 ore pe noapte, şi că ne hrănim corespunzător, cât mai variat. Mulţi găsesc în alcool sau în alte vicii o cale de „scăpare“; acestea nu rezolvă problema, ci îndepărtează temporar de ea, ba mai mult, creează dependenţă.

Gândeşte pozitiv

Modul în care gândim şi atitudinea pe care o avem vizavi de o situaţie sunt elemente determinante în ceea ce priveşte gestionarea stresului. Se întâmplă să subestimăm resursele pe care le avem pentru a face faţă problemelor, să credem că, indiferent de ceea ce facem, nu vom reuşi. A gândi negativ înseamnă să punem la îndoială capacităţile pe care le avem, să vedem obstacolele ca insurmontabile. Conştientizează gândurile negative, înarmează-te cu determinare şi răbdare şi foloseşte gândirea raţională pentru a le înlocui cu atitudinea pozitivă.

Respiră corect

În momentele tensionante, avem tendinţa de a respira mai repede. De aceea, este bine să ne controlăm modul în care respirăm. Ca să înţelegi, priveşte cum doarme un bebeluş: burtica i se umflă, apoi se destinde. Acesta este respiraţia naturală, pe care toţi am practicat-o, dar pe care am uitat-o. Respiraţia abdominală ne ajută să ne relaxăm şi să alungăm gândurile care ne macină. Inspiră profund, umflă abdomenul şi numără până la 5. Expiră pe gură şi imaginează-ţi că trebuie să evacuezi aerul din plămâni într-un interval de 6 secunde. Repetă, inspirând timp de 6 secunde, apoi expiră în timp ce numeri până la 7.

Organizează-ţi timpul

Se poate întâmpla să dai vina pe timp atunci când ai multe de rezolvat într-un interval scurt, cum e cazul pregătirilor de sărbători sau când ai o perioadă mai aglomerată la serviciu, de pildă. Însă nu timpul este problema, ci modul de a organizare a treburilor. Ce poţi face? Stabileşte o listă a priorităţilor, ABC. În dreptul literei A notează cele mai importante (de făcut imediat), cu B pe cele de făcut cât mai repede posibil şi cu C pe cele care mai pot aştepta. Împarte ziua în mai multe părţi (3 sau 4), alocând fiecăreia diverse activităţi. Nu uita să faci şi scurte pauze, mai ales că atenţia scade după 45 de minute de muncă.

Practică un sport

Activitatea fizică este de ajutor pentru eliberarea tensiunilor acumulate de-a lungul zilei. În plus, sportul îmbunătăţeşte starea fizică şi psihică, oferind energie pentru a duce la bun sfârşit sarcinile care pot reprezenta sursă de stres. De asemenea, exerciţiile fizice moderate practicate în prima parte a zilei îmbunătăţesc semnificativ calitatea somnului. Dacă sportul ţi se pare o corvoadă, află că şi plimbările (de preferat, în natură sau în parcuri) te ajută să mai uiţi de griji.

Meditează un sfert de oră pe zi

Tehnică simplă şi la-ndemâna oricui, meditaţia ajută la eliberarea tensiunilor şi a emoţiilor negative. Este suficient să aloci zilnic 15 minute acestei activităţi. Alege un loc liniştit, unde să nu fii deranjat de zgomote. Stai în poziţia şezând, cu spatele drept. Închide ochii, inspiră adânc şi încearcă să îţi scoţi din minte orice trăire negativă, orice grijă sau preocupare. Concentreză-te asupra respiraţiei profunde.

Pont

În perioadele stresante, masează-ţi umerii şi gâtul, zone unde se acumulează tensiunea, prin mişcări circulare, în sensul acelor de ceasornic.

Sfatul specialistului

Roxana Petruş

psiholog

roxanacristina.petrus@gmail.com

Putem găsi diferite modalităţi prin care să încercăm să facem faţă stresului şi astfel să ne scădem şansele de a ajunge la consecinţe negative. Pentru început, este nevoie să ne dăm seama ce ne stresează, ca să ştim unde putem interveni. Este important să ne întrebăm ce putem noi controla din situaţia prin care trecem. Deşi nu avem control asupra cerinţelor şefului nostru, asupra comportamentului partenerului sau asupra felului în care arată economia ţării, putem modifica felul în care noi reacţionăm, performanţa noastră la locul de muncă, cum ne petrecem timpul şi cum ne cheltuim banii. De multe ori, merită să luăm o pauză de la ceea ce ne stresează. Poate părea greu să ne îndepărtăm puţin de un proiect de la muncă, de o factură neplătită sau de o problemă presantă. Când ne dăm voie să facem asta, putem să revenim cu o nouă perspectivă şi cu alte opţiuni şi astfel să ne simţim mai puţin copleşiţi. Este important să nu evităm problema în sine, însă 20 de minute în care avem grijă de noi ajută.