Sfaturi pentru a te simţi bine în pielea ta

1 bine psiho jpg jpeg

Dacă am fi mai slabi, mai arătoşi, dacă am avea mai mulţi bani sau o maşină mai puternică, am fi mai mulţumiţi. Aşa gândim cei mai mulţi dintre noi, însă simpla bifare a unor astfel de realizări nu ne aduce neapărat împlinirea.

Ne stă tot timpul mintea la ce nu avem, însă putem obţine ceea ce ne dorim, după care să ducem lipsa altor lucruri şi să fim din nou nemulţumiţi. În loc să ne consumăm energia gândindu-ne la ce ne lipseşte, mai bine ne bucurăm de ce avem, fie că e vorba despre felul în care arătăm, de realizările profesionale bifate deja sau de personalitatea noastră plăcută, care-i încântă pe cei din jur. Cum reuşeşti atunci să fii mai împlinit, mai încrezător, să te simţi mai bine în pielea ta?

Nu mai încerca să le faci altora pe plac

Aştepţi aprobarea celor din jur pentru aproape tot ceea ce faci şi spui cu mândrie că îţi place să-i mulţumeşti pe cei de lângă tine, însă acest lucru nu ţi-e atât de benefic precum ai crede, pentru că te împiedică să-ţi îndeplineşti propriile nevoi şi dorinţe. În plus, trăieşti într-un stres continuu ca să ghiceşti gândurile altora şi să nu-i dezamăgeşti. Nu mai încerca să le intri altora în graţii, ei se pot răzgândi de azi pe mâine şi-ţi vor crea astfel un disconfort psihic constant. Încearcă să descoperi cine eşti şi ce-ţi doreşti tu de la viaţă, acceptă toate laturile personalităţii tale, atât pe cele pozitive, cât şi defectele. Nu te judeca pentru felul în care eşti sau arăţi, doar observă şi acceptă-te cu bune şi rele. 

Acceptă-ţi slăbiciunile

Odată ce ţi-ai dat seama cum eşti, următorul pas constă în acceptarea defectelor tale. E simplu să ne gândim că suntem generoşi, muncitori, loiali sau buni la suflet, în schimb ne vine greu să descoperim că ne roade adesea invidia, gelozia, îngâmfarea, ranchiuna sau ura. Totuşi, nu poţi să ajungi să te simţi niciodată bine în pielea ta dacă nu-ţi accepţi întreaga personalitate, cu slăbiciuni cu tot. 

Învaţă să te iubeşti

De multe ori, noi suntem cei mai mari critici ai noştri. Nu ţi s-a întâmplat şi ţie să fii nemilos cu tine când alţii ar fi în stare să treacă peste micile defecte sau erori de judecată? Toată lumea greşeşte, aşa că nu e cazul să pretinzi vreodată că poţi sau trebuie să fii perfect. Mai mult de-atât, iubeşte-te aşa cum eşti. Nu-i uşor să descoperi cât de nesigur eşti pe tine în anumite situaţii, ce frustrări ai acumulat, ce furie zace câteodată în tine. Întreabă-te atunci ce trebuie să faci sau să schimbi ca să fii o persoană care se place pe ea însăşi şi se respectă mai mult. Răspunsurile s-au putea să fie chiar în faţa ta!  

Înconjoară-te de oameni pozitivi

Încrederea în sine nu se poate obţine şi menţine în prezenţa celor care-ţi găsesc tot timpul nod în papură sau care au o viziune deprimantă asupra întregii lumi. Mesajele lor negative, chit că nu-ţi sunt adresate, îţi vor afecta întreaga părere despre tine şi tot ceea ce te înconjoară. Caută compania oamenilor optimişti sau a celor care au aceleaşi probleme cu tine. Ajută mult să-ţi dai seama că nu eşti singurul care gândeşte şi acţionează într-un anumit fel, care se confruntă cu anumite situaţii.   

Fii recunoscător pentru ceea ce ai

În loc că tot tânjeşti la luna de pe cer şi să continui să fii dezamăgit că nu primeşti ceea ce-ţi doreşti, mai bine fii recunoscător pentru tot ce eşti şi tot ce ai. Trezeşte-te dimineaţa şi nu te ridica din pat până nu mulţumeşti pentru ce poţi face cu corpul tău, cu mintea ta, cu personalitatea cu care ai fost înzestrat sau pentru persoanele din viaţa ta, care te iubesc aşa cum eşti şi te ajută la nevoie.

Citeste si: 5 motive pentru care e bine să zâmbeşti

INFO

Exerciţiu zilnic. Fii mai blând cu tine, iartă-ţi scăpările, practică autoironia din când în când şi recompensează-te adesea. Bunătatea se învaţă, iar bunădispoziţia se întreţine.