Se poate muri din cauza lipsei somnului?

1 insomnie jpg jpeg

Somnul insuficient favorizează apariţia tulburărilor de dispoziţie, scăderea abilităţilor fizice şi intelectuale, precum şi producerea unor dezechilibre în organism.

În anul 2007, englezul Tony Wright a deţinut recordul în ceea ce priveşte privarea de somn, cu 266 de ore de veghe sau mai mult de 11 zile fără a închide ochii. Această “performanţă” nu a fost însă înregistrată de Cartea Recordurilor, pe motiv că astfel de “recorduri” sunt periculoase pentru sănătate. Anterior, Randy Gardner nu dormise 264 de ore în 1965.

În cazul în care privarea de somn depăşeşte 72 de ore, se resimt tulburări cognitive importante precum halucinaţiile, problemele de coordonare, dificutăţile de vorbire, apatia şi paranoia.

Privarea de somn nu este mereu cauză suficientă de deces

Un studiu din 1989 a arătat că după lipsa de somn, cobaii au murit după 11 - 32 de zile. În cazul oamenilor, cazurile de deces din lipsa somnului sunt totuşi rare. În 2012, un chinez de 26 de ani a murit după 11 zile consecutive de nesomn, decesul fiind favorizat şi de factori precum fumatul, consumul de alcool şi oboseala extremă.

Insomnia familială fatală, boală rară 

Una dintre cele mai ciudate boli din câte există este insomnia familială fatală. Persoanele cu această tulburare nu mai pot dormi perioade lungi, iar în cele din urmă ajung la o extenuare totală şi la deces. Boala are substrat genetic, fiind transmisă deci din generaţie în generaţie. Cu ajutorul unor teste, cercetătorii au observat că insomnia familială fatală implică prezenţa unor proteine anormale în creier (prioni) cauzate de o mutaţie genetică.

Insomnia familială fatală apare, de regulă, la vârsta adultă, de obicei după 50 de ani, şi debutează cu stări de somnolenţă sau de oboseală excesivă în timpul zilei. Pe măsură ce afecţiunea evoluează, persoana nu mai poate dormi şi are tot felul de manifestări: probleme locomotorii, dificultăţi de echilibru şi de coordonare şi comportament neobişnuit. În ultimele faze, persoana îşi pierde capacitatea de a vorbi, înghite greu şi se instalează o stare vegetativă ori coma, în final producându-se decesul.

Citeşte şi: Aşa se prepară cel mai bun somnifer natural!