Iată de ce este bine să fii generos!
Fie că dăruieşti din timpul, energia sau banii tăi, este mană cerească nu numai pentru cei pe care-i ajuţi, ci şi pentru tine. Faptul că oferi ceva cuiva îţi poate prelungi viaţa cu câţiva ani buni.
Nu de puţine ori am ajuns să ne dăm seama că ne simţim bine nu numai când primim, ci şi când oferim ceva. Şi asta nu doar pentru că ne face să dăm bine în faţa altora şi suntem lăudaţi pentru altruismul nostru. Există dovezi ştiinţifice că generozitatea este benefică atât egoului nostru, cât şi sănătăţii fizice. Iată de ce este indicat să ne purtăm frumos cu alţii şi să le oferim, măcar din când în când, ceea ce-şi doresc sau au nevoie!
Reduce nivelul stresului
Un studiu realizat de psihologul social Liz Dunn susţine că zgârcenia cauzează creşterea hormonului de stres, adică a cortizolului. Revista Scientific American a ţinut să publice aceste cercetări, care au măsurat nivelul cortizolului în momentul în care dăm cuiva bani şi atunci când păstrăm mai mulţi pentru noi. Cu cât cineva a păstrat mai mulţi bani pentru el, cu atât s-a simţit mai ruşinat. Iar atunci când stresul se face tot mai prezent în viaţa noastră, pot apărea şi tot felul de boli sau dezechilibre în organism.
Să întinzi o mână unui coleg creşte sentimentul de mulţumire şi împlinire la locul de muncă, dacă e să dăm crezare unei noi cercetări făcute de Universitatea din Wisconsin-Madison. Studiul demonstrează că altruismul nu numai că-ţi dă o stare de bine, dar te face mai conştiincios şi mai dedicat muncii tale, te îndeamnă să nu-ţi faci planuri să cauţi de lucru prin alte părţi. „Tot mai multe studii evidenţiază puterea altruismului”, a dezvăluit Donald Moynihan, profesor la Şcoala de Relaţii Publice La Follette. „Ajutându-i pe alţii devenim şi noi mai fericiţi”, conchide acesta.
Trăieşti mai mult
Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo sunt de părere că generozitatea ne prelungeşte viaţa sau ne scade riscul de-a muri prematur. Nu contează felul în care ajuţi pe cineva. Poţi să mergi să-i faci cumpărăturile cuiva care se deplaseză greu sau poţi face o donaţie unui om lipsit de mijloce materiale, te poţi oferi bonă pentru un cuplu care nu poate sta acasă cu copiii într-una din zile sau poţi invita pe cineva la un spectacol la care nu are acces. Sub orice formă vine ea, generozitatea ne scade riscul de a muri timpuriu. Şi asta din simplul motiv că reduce stresul şi scade riscul apariţiei bolilor.
Îţi face căsnicia mai puternică
Cui nu-i place să aibă un partener săritor, care face orice îi stă în putinţă pentru a-l face fericit pe cel de lângă el? Se pare că fericirea în cuplu merge mână în mână cu generozitatea, conform unui studiu din 2011. Nu trebuie să se sacrifice nimeni pentru fericirea celuilalt, însă micile gesturi constante de atenţie şi devotament pot conta enorm. Fie că e vorba despre o ceaşcă de cafea adusă la pat dimineaţa, o invitaţie la restaurant sau un masaj după o zi lungă şi obositoare, toate aceste gesturi îţi pot salva relaţia.
INFO
Nu mai puţin de 40 de studii despre efectul voluntariatului asupra sănătăţii fizice şi a fericirii umane arată că, atunci când te oferi să faci ceva pentru cineva, îţi creşte nivelul satisfacţiei şi-al încrederii în sine. Mai mult de-atât, scade depresia şi riscul unei morţi premature.
Citeşte şi: