VIDEO: Atac de cord sau atac de panică?

2 atac de panica jpg jpeg

Deseori, cel care trece printr-un atac de panică are impresia că este vorba despre un atac de cord. Iar acest lucru face ca teama să crească şi mai mult. Lucrul este de înţeles, atâtat timp cât acestea se manifestă asemănător.

Cum se manifestă atacul de panică

Atacurile de panică apar brusc şi fără o cauză aparentă. Durează între câteva secunde până la câteva zeci de minute şi se sfârşesc printr-o senzaţie de uşurare şi oboseală intensă. Printre simptome se numără: palpitaţiile şi pulsul accelerat, transpiraţia, tremuratul, senzaţia de sufocare, disconfortul toracic sau abdominal, senzaţia de leşin şi de pierdere a controlului, valuri de frig sau de căldură.

Mergi la medic!

Numai un examen medical (electrocardiogramă) îţi poate arăta cu certitudine dacă ai o problemă cardiacă. Simptomul care ar trebui să te trimită la medic este durerea în piept care apare sau dispare ori este de lungă durată. În cazul în care medicul îţi confirmă că nu ai probleme cardiace, este foarte puţin probabil ca durerea pe care o resimţi în piept să fie semnul unei astfel de boli.

Cum le deosebeşti?

Durerea

Atac de panică: durerea este „ascuţită” şi localizată în zona inimii. Dacă inspiri şi expiri puternic, durerea creşte în intensitate. La fel şi dacă apeşi cu mâna în zona pieptului. În mod normal, durerea dispare în maximum zece minute.

Atac de cord: durerea, dacă există, este resimţită ca o apăsare. Este localizată în mijlocul pieptului şi se poate extinde spre mâna stângă, gât şi spate. Durerea nu creşte în intensitate dacă respiri sau dacă apeşi cu mâna pe piept. Durează mai mult de zece minute.

Furnicăturile

: furnicăturile sunt resimţite în tot corpul.

: furnicăturile afectează braţul stâng.

Vomitatul

: poate apărea senzaţia de greaţă şi, foarte rar, senzaţia de vomă.

:

Respiraţia

: respiraţia rapidă sau profundă precede majoritatea atacurilor de panică.

: poţi avea senzaţia că nu ai aer, însă respiraţia nu se intensifică. Dacă te panichezi însă, vei începe să respiri repede. Dar acesta este un simptom al panicii, nu al atacului de cord.

Bine de ştiut!

Bolile de inimă nu cauzează atacuri de panică, dar nici atacurile de panică nu cauzează boli de inimă.