VIDEO: Atac de cord sau atac de panic─â?

2 atac de panica jpg jpeg

Deseori, cel care trece printr-un atac de panic─â are impresia c─â este vorba despre un atac de cord. Iar acest lucru face ca teama s─â creasc─â ┼či mai mult. Lucrul este de ├«n┼úeles, at├ótat timp c├ót acestea se manifest─â asem─ân─âtor.

Cum se manifest─â atacul de panic─â

Atacurile de panic─â apar brusc ┼či f─âr─â o cauz─â aparent─â. Dureaz─â ├«ntre c├óteva secunde p├ón─â la c├óteva zeci de minute ┼či se sf├ór┼česc printr-o senza┼úie de u┼čurare ┼či oboseal─â intens─â. Printre simptome se num─âr─â: palpita┼úiile ┼či pulsul accelerat, transpira┼úia, tremuratul, senza┼úia de sufocare, disconfortul toracic sau abdominal, senza┼úia de le┼čin ┼či de pierdere a controlului, valuri de frig sau de c─âldur─â.

Mergi la medic!

Numai un examen medical (electrocardiogramă) îţi poate arăta cu certitudine dacă ai o problemă cardiacă. Simptomul care ar trebui să te trimită la medic este durerea în piept care apare sau dispare ori este de lungă durată. În cazul în care medicul îţi confirmă că nu ai probleme cardiace, este foarte puţin probabil ca durerea pe care o resimţi în piept să fie semnul unei astfel de boli.

Cum le deosebe┼čti?

Durerea

Atac de panic─â: durerea este ÔÇ×ascu┼úit─âÔÇŁ ┼či localizat─â ├«n zona inimii. Dac─â inspiri ┼či expiri puternic, durerea cre┼čte ├«n intensitate. La fel ┼či dac─â ape┼či cu m├óna ├«n zona pieptului. ├Än mod normal, durerea dispare ├«n maximum zece minute.

Atac de cord: durerea, dac─â exist─â, este resim┼úit─â ca o ap─âsare. Este localizat─â ├«n mijlocul pieptului ┼či se poate extinde spre m├óna st├óng─â, g├ót ┼či spate. Durerea nu cre┼čte ├«n intensitate dac─â respiri sau dac─â ape┼či cu m├óna pe piept. Dureaz─â mai mult de zece minute.

Furnic─âturile

: furnicăturile sunt resimţite în tot corpul.

: furnicăturile afectează braţul stâng.

Vomitatul

: poate ap─ârea senza┼úia de grea┼ú─â ┼či, foarte rar, senza┼úia de vom─â.

:

Respiraţia

: respiraţia rapidă sau profundă precede majoritatea atacurilor de panică.

: poţi avea senzaţia că nu ai aer, însă respiraţia nu se intensifică. Dacă te panichezi însă, vei începe să respiri repede. Dar acesta este un simptom al panicii, nu al atacului de cord.

Bine de ┼čtiut!

Bolile de inim─â nu cauzeaz─â atacuri de panic─â, dar nici atacurile de panic─â nu cauzeaz─â boli de inim─â.