Terapia prin artă, o metodă de a scăpa de stres şi anxietate

1 2 jpg jpeg

Poţi crea dând frâu emoţiilor care te subjugă folosind tehnici de pictură, sculptură, modelaj. De asemenea, poţi face decoraţiuni sub formă de obiecte din ceramică, felicitări sau poţi realiza bijuterii. Ce ai mai putea face? Poţi scrie tot ce-ţi trece prin minte şi astfel te vei elibera de energiile negative. Nu doar cu mâinile poţi crea. Poţi merge la un atelier de teatru unde vei învăţa să scapi de frustrările acumulate şi să dai frâu imaginaţiei. Astfel vei descoperi lucruri pe care nu le ştiai despre tine şi care te pot ajuta să te dezvolţi. Dansul este o altă modalitate artistică terapeutică. Prin dans, fie el clasic, fie el contemporan, poţi învăţa să scapi de furie, supărare, tristeţe, deznădejde.

Modele de exerciţii

Alege o culoare sau mai multe şi pictează ce e în sufletul tău. Dacă e furie, exprim-o cum crezi tu de cuviinţă. Dacă e suferinţă din dragoste, gândeşte-te cum ai exprima asta prin culoare?

Dacă ai nevoie să meditezi, pictează ceva care te ajută în acest sens: un lac, un cer albastru, o pădure.

Dacă ai aparat de fotografiat, ieşi în oraş şi surpinde oameni, peisaje, clădiri, păsări şi tot ceea ce îţi mai trezeşte interesul. Descoperă frumuseţea oricărui om şi oricărui lucru.

Fă felicitări pentru cei care te-au supărat, dar şi pentru cei pe care îi iubeşti.

Ai putea să-ţi cumperi un joc de olărit sau să mergi chiar la un curs.

Îţi plac florile? Ce ar fi să faci coroniţe sau buchete frumos aranjate? Există cursuri pentru aşa ceva.

Îţi plac baloanele? Nu ţi-ar plăcea să ştii să faci tot felul de forme şi animale colorate din baloane, pe care apoi să le dăruieşti celor dragi?

Ce ar fi dacă ai picta cu ochii închişi, folosindu-ţi doar buricele degetelor. Nu eşti curios să afli ce ar putea ieşi? Specialiştii spun că faptul că nu vei vedea ce anume pictezi va intensifica nivelul intuitiv şi sensibilitatea.

Un exerciţiu care te-ar putea ajuta să te relaxezi este acela de a desena în nisip. Poţi crea litere, forme, inimi. Poţi face castele şi orice te-ar putea elibera de stres.

Alt exerciţiu pe care poţi să-l faci este următorul: gândeşte-te în fiecare zi la un cuvânt puternic care nu-ţi dă pace şi dă-i o formă cu ajutorul picturii. În a VII-a zi pictează ce crezi tu despre fericire.

Chiar dacă tu consideri că nu ai talent la desen, ce ar fi dacă într-o săptămână ţi-ai face un autoportret care să reprezinte cine ai fost, apoi în a doua săptămână cine eşti cel de azi şi în următoarea săptămână cum ţi-ai dori să arăţi în viitor.

Dacă vrei să uiţi un episod care ţi-au provocat o traumă, desenează un loc în care te simţi în siguranţă. De asemenea, ai putea face un colaj cu toate fricile tale, unul cu toate neajunsurile şi unul cu toate calităţile tale. Dacă suferi de o boală, ai putea să încerci să o expui cu ajutorul picturii sau desenului pe o coală albă.

Dacă îţi doreşti foarte mult să realizezi ceva, pune acest lucru pe hârtie, fie scrie despre asta, fie desenează.