Terapia de cuplu: când este indicată şi care sunt beneficiile ei

1 2 jpg jpeg

Potrivit ultimelor statistici, realizate în anul 2015, durata medie a unei căsătorii în România este de 13 ani, iar în ultimii ani, divorţul apare cu frecvenţa cea mai mare în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35 - 39 de ani.

La început există, în general, o perioadă în care fiecare partener dă tot ceea ce are mai bun, vrea să impresioneze, îşi doreşte să dezvolte relaţia.

În timp, contextul în care cei doi au început relaţia se schimbă (apare un copil, se schimbă locul de muncă etc.), deci se ivesc alte tipuri de experienţe cărora cuplul trebuie să le facă faţă. Orice modificare mobilizează la fiecare dintre ei anumite calităţi, sau anumite „umbre”.

„Într-o relaţie, ambii parteneri trebuie să facă faţă, în timp, anumitor schimbări - orice legătură este dinamică, evoluează, se transform. De exemplu, pentru a face o prăjitură se urmează o reţetă, în care se pun o listă de ingrediente, în anumite proporţii, iar rezultatul este în consecinţă. Dacă vrem alt gust sau altă aromă trebuie să modificăm reţeta iniţială - fie schimbăm ingredientele, fie cantităţile şi astfel rezultă o altă prăjitură, diferită de cea iniţială. La fel se întâmplă şi într-o relaţie. Făcând aceleaşi lucruri vom ajunge la acelaşi rezultat. Dacă vrem să schimbăm rezultatul, atunci trebuie să modificăm aportul nostru în relaţie!“, explică Anca Kosina, psiholog şi psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic şi tratament. Problemele care se pot remedia prin terapia de cuplu Comunicare în cuplu poate intra în impas din diverse motive, este de părere psihologul.

- se activează orgolii, traume anterioare, temeri sau şabloane educaţionale diferite;

- comoditatea unuia dintre parteneri, ce determină în prima fază supraresponsabilizarea celuilalt şi de aici apar oboseala, lipsa timpului pentru îndeplinirea propriilor nevoi, frustrări;

- gelozia. Gelozia este de fapt o frică şi în acest caz ar trebui identificate cauzele mai profunde ale acestei frici;

- infidelitatea unuia dintre parteneri.

Psihologul şi psihoterapeutul Anca Kosina susţine că în oricare dintre situaţiile enumerate mai sus este de ajutor terapia de cuplu. „O terapie de cuplu nu îşi propune nici să împace, nici să despartă.

Se pleacă de la premiza că, atunci când partenerii vin la terapie, există deja un blocaj de comunicare în cuplu. Scopul terapiei este de a ajuta fiecare partener să conştientizeze ce se întâmplă în prezent, cum s-a ajuns în acest impas şi ce se poate face. Este nevoie însă de sinceritate şi dorinţă autentică de schimbare, din partea ambilor parteneri” adaugă psihologul.

„Vreau ca relaţia să fie mai bună, dar să se schimbe el/ ea“ sau „Îmi doresc să fac schimbări, dar nu acum!“ – se numără printre momentele tensionante la care se ajunge uneori în timpul terapiei de cuplu şi în care de multe ori apare dorinţa de abandon, pentru că se ating de fapt subiecte grele, rigidităţi raţionale, tipare educaţionale sau pur şi simplu din comoditate. Este nevoie de perseverenţă, iar aici se vede dorinţa autentică de a salva sau îmbunătăţi relaţia.

„În concluzie, în urma unei terapii de cuplu, vor putea fi clarificate anumite aspecte, se vor putea conştientiza cauze profunde ale unor blocaje, se pot pune în mişcare pârghii acţionale şi resurse poate neconştientizate sau uitate. Ce anume se va întâmpla în timpul terapiei şi la final este însă decizia fiecărui partener. Deciziile aparţin în totalitate celor doi parteneri!”, adaugă psiholog Anca Kosina.