Să nu ne mai comparăm cu alţii!
Să acceptăm cine suntem
Dacă ne pierdem timpul concentrându-ne asupra altora, o să uităm să ne preocupăm de noi. Mereu vor exista oameni care câştigă mai bine sau care arată mai bine decât noi, aşa că, în loc să ne întristăm sau să fim invidioşi, e indicat să acceptăm cine suntem şi să facem ce e necesar pentru propria evoluţie. Cu toţii putem învăţa şi ne putem dezvolta. În plus, fiecare om are anumite talente şi calităţi pe care le poate exploata în interesul lui. Pe măsură ce atenţia nu mai este centrată pe alte persoane, descoperim cine suntem noi cu adevărat şi de ce suntem capabili. E important să nu lăsăm teama să ne stea în cale atunci când ne simţim în stare să facem schimbări favorabile.
Să avem răbdare
În viaţa fiecăruia dintre noi există momente şi perioade mai puţin fericite: se întâmplă să ne pierdem jobul, să ne trădeze încrederea o persoană dragă sau să nu ne permitem mici momente de răsfăţ. În timpuri ca acestea, avem impresia că toată lumea e mai fericită decât noi şi, unde întoarcem capul, să vedem oameni a căror bunăstare o depăşeşte pe a noastră şi a căror viaţă pare mult mai interesantă. Psihologii spun că e bine să fim conştienţi că astfel de perioade de insucces sunt inevitabile, însă, şi mai important, sunt temporare. Cea care ne ajută este atitudinea de învingător: în loc să ne plângem de ghinionul pe care îl avem, e bine să ne autoeducăm pentru a găsi soluţii de a ieşi din impas. Şi, de ce nu, să ne inspirăm din vieţile altora dacă găsim ceva care ni se potriveşte şi am putea adapta la propria persoană.
Să luăm pauze de la reţelele sociale
Ne învârtim zilnic printre atâtea etichetări cu „mă simt fericit”, „sunt binecuvântat” şi „călătoresc spre...” destinaţii exotice, încât e greu să le facem faţă, mai ales dacă noi suntem la serviciu de dimineaţa până seara şi nu se prevede nicio vacanţă prea curând. În primul rând, e bine să fim conştienţi de faptul că nu toată lumea e atât de fericită pe cât doreşte să arate pe reţelele sociale. Există, de exemplu, persoane pozitive din fire, care postează doar momente frumoase, iar pe cele triste le păstrează la nivel personal. Sau există oameni care fac paradă de fericirea lor, deşi în realitate suferă din diverse motive sau vor să trezească inividia în anumite persoane. E bine, deci, să învăţăm să nu ne mai comparăm vieţile cu ce vedem online. De asemenea, să încercăm să reducem timpul petrecut pe Facebook sau Instagram şi să ne concentrăm pe ce avem noi de făcut. Vrem să mergem în vacanţă peste o jumătate de an sau un an? În acest caz, să găsim soluţii pentru a pune bani deoparte sau pentru a ne suplimenta câştigurile şi să căutăm oferte pentru destinaţii atrăgătoare, dar nu exagerat de scumpe.
Să ne bucurăm de ce avem
De multe ori, în goana noastră după mai mult şi mai mult, luăm ca atare ceea ce avem, fără să ne dăm seama că, de fapt, avem foarte mult. Un acoperiş deasupra capului, o familie iubitoare sau o mână de prieteni buni, mâncare, haine şi alte necesităţi, un loc de muncă, o bibliotecă plină cu cărţi sunt deja lucruri foarte importante pentru care trebuie să ne bucurăm. În loc să ne comparăm cu toată lumea, e mai util să fim recunoscători pentru lucrurile bune din viaţa noastră şi să ne automotivăm pentru a demara planuri care să ne facă viaţa şi mai plăcută, treptat. Şi singura persoană cu care să ne comparăm să fim noi, cei de ieri.