Ioana Petric: „Sportul trebuie să fie în primul rând o joacă şi o bucurie“

1 2 jpg jpeg

Click! Sănătate: De câţi ani faci dans şi ce tip de mişcare preferi? De exemplu, aerobic, fitness, cycling, kangoo jumps ori alegatul în aer liber? Cred că dansez de când eram în burta mamei şi nu îmi imaginez că o să mă opresc vreodată, chiar dacă de ceva vreme o mai fac doar acasă, în faţa oglinzii. Dansul e cea mai mare pasiune a mea şi din punctul meu de vedere e şi cea mai eficientă formă de mişcare.

Cu toate astea, îmi place să alternez antrenamentele şi recomand tuturor să facă asta. În ultima perioadă sunt fan HIIT, un antrenament scurt şi foarte eficient, şi cycling, dar vine vara şi presimt că o să le tradez pentru înot şi jogging în aer liber.

Ioana Petric: Până acum nu. Dar la începutul primăverii am participat ca invitat la maratonul de la Aiud şi am fost impresionată de condiţia fizică şi de ambiţia celor care au participat. A fost o experienţă super motivaţională şi mi-am promis ca data viitoare nu o să mai stau să privesc de pe margine.

Ioana Petric: Încălzirea este obligatorie pentru a da timp corpului să se obişnuiască cu efortul şi pentru a evita accidentările.

În general mă încălzesc cu 5-10 minute de alergare uşoară, câteva sărituri şi câteva exerciţii de stretching, dar fiecare sportiv trebuie să îşi cunoască propriul corp şi nevoile sale şi să îşi personalizeze atât încălzirea, cât şi antrenamentul în funcţie de asta. Oricum, cu încălzirea clasică, cea pe care o ştim cu toţii de la ora de educaţie fizică, nu ai cum să dai greş.

Ioana Petric: E genial că oamenii au început să alerge şi după altceva decât bani. Cred că în prezent trăim într-un mediu foarte stresant, iar sportul e cea mai sănătoasă şi mai simplă cale de a-i face faţă. Ideal ar fi să educăm şi copiii în acelaşi spirit. Aş fi cea mai fericită dacă aş vedea mai mulţi copii cu mingea în mână, decât cu telefonul sau tableta.

Ioana Petric: Din punctul meu de vedere, un om activ e un om sănătos, iar sănătatea e esenţială la orice vârstă. În tinereţe sportul te ajută să te dezvolţi, iar după o vârstă să te menţii tânăr şi…întreg la minte, deci fiecare om ar trebui să facă mişcare de când se naşte şi să nu se oprească niciodată.

Ioana Petric: Luaţi-vă adidaşii în picioare, un zâmbet larg pe buze şi nu uitaţi să fiţi copii pentru că sportul trebuie să fie în primul rând o joacă şi o bucurie!