Grafoterapia sau vindecarea cu ajutorul scrisului

1 2 jpg jpeg

Grafoterapia este destinată persoanelor care doresc să se cunoască mai bine şi să depisteze obstacolele care le limitează modul de exprimare. Conform specialiştilor, grafoterapia ne poate ajuta să ne eliberăm de atitudini şi comportamente nedorite, de anumite dependenţe psihice şi afective. Info: Grafoterapia modernă merge pe principiul „tratează-ţi scrisul ca să te tratezi pe tine însuţi“. De ajutor copiilor

Grafoterapia este o abordare recentă: a apărut pe la jumătatea secolului al XX-lea, având drept scop ajutorarea copiilor cu probleme de disgrafie – perturbare patologică a scrisului, care se deformează, devenind neciteţ.

Aceşti copii, adesea extrem de inteligenţi şi de talentaţi, dezvoltau, mai târziu, şi probleme de învăţare, ceea ce le inducea un sentiment de neputinţă, de eşec, de lipsă de încredere în sine. În majoritatea cazurilor, ilizibilitatea scrisului avea drept cauză o traumă emoţională survenită în copilărie, în mediul familial.

Mai poţi citi şi:

- Ai un scris mare? Eşti sincer!

- Scrisul ar putea detecta maladia Parkinson

- Terapia prin scris te scapă de stres

O mai mare supleţe a gestului

Reeducarea prin scris – căci asta înseamnă grafoterapia – nu vizează neapărat schimbarea scrisului în sine, cât a desenului unor forme de bază: bucle, arcuri, elice etc. De fapt, se lucrează pentru o mai mare supleţe şi uşurinţă a gestului.

Într-un mod cât mai plăcut cu putinţă, care îmbină învăţarea cu joaca, subiectul se relaxează, îşi modifică respiraţia, se lasă pradă diverselor senzaţii. Este învăţat să ţină corect creionul, să adopte o poziţie corporală corectă, destinsă.

La ora actuală, grafoterapeuţii din Europa şi din Statele Unite lucrează nu numai cu copiii, dar şi cu adulţii care au tulburări afective sau de comportament. În Europa, mai ales, se apelează la tehnica numită grafoterapie simbolică, care integrează şi alte metode psihoterapeutice.

Scopul nu mai este acela de a schimba scrisul, ci de a-l folosi pentru o mai bună cunoaştere de sine şi pentru a elibera psihicul de obstacolele care pot dăuna dezvoltării sale. Grafoterapia simbolică este utilă şi în cazul diverselor probleme de dependenţă.

Grafoterapia se bazează pe descoperirile privind funcţionarea emisferei drepte şi stângi a creierului. În timp ce limbajul este controlat de emisfera stângă, asociată raţionalului, scrisul de mână face apel şi la emisfera dreaptă, asociată intuiţiei şi iraţionalului.

Asta, pentru că se apropie de desen, de actul artistic, şi pentru că implică o mulţime de reflexe fizice şi psihice inconştiente. Drept consecinţă, prin intermediul scriiturii de mână, subiecţii pot intra în contact cu o parte a eului lor interior, care ţine de inconştient.

Analiza propriului scris este metoda prin care subiecţii pot scoate la lumină amintiri din copilărie, aflate la originea diferitelor dependenţe afective sau psihice. De asemenea, ar permite dezvăluirea anumitor aspecte, necunoscute, ale personalităţii.

Apoi, prin transformarea modului de scriere, cu ajutorul exerciţiilor grafice, e posibil, printr-un fel de acţiune retroactivă asupra psihicului, de a schimba atitudinile sau comportamentele dăunătoare.

Exemplul clasic este încercarea conştientă a subiecţilor de plasa bara de la litera „t“ mai sus, ceea ce ajută la adoptarea unei atitudini mai hotărâte pentru a înfrunta provocările cotidiene.