Grafoterapia sau vindecarea cu ajutorul scrisului

1 2 jpg jpeg

Grafoterapia este destinat─â persoanelor care doresc s─â se cunoasc─â mai bine ┼či s─â depisteze obstacolele care le limiteaz─â modul de exprimare. Conform speciali┼čtilor, grafoterapia ne poate ajuta s─â ne eliber─âm de atitudini ┼či comportamente nedorite, de anumite dependen┼úe psihice ┼či afective. Info: Grafoterapia modern─â merge pe principiul ÔÇ×trateaz─â-┼úi scrisul ca s─â te tratezi pe tine ├«nsu┼úiÔÇť. De ajutor copiilor

Grafoterapia este o abordare recent─â: a ap─ârut pe la jum─âtatea secolului al XX-lea, av├ónd drept scop ajutorarea copiilor cu probleme de disgrafie ÔÇô perturbare patologic─â a scrisului, care se deformeaz─â, devenind necite┼ú.

Ace┼čti copii, adesea extrem de inteligen┼úi ┼či de talenta┼úi, dezvoltau, mai t├órziu, ┼či probleme de ├«nv─â┼úare, ceea ce le inducea un sentiment de neputin┼ú─â, de e┼čec, de lips─â de ├«ncredere ├«n sine. ├Än majoritatea cazurilor, ilizibilitatea scrisului avea drept cauz─â o traum─â emo┼úional─â survenit─â ├«n copil─ârie, ├«n mediul familial.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Ai un scris mare? E┼čti sincer!

- Scrisul ar putea detecta maladia Parkinson

- Terapia prin scris te scap─â de stres

O mai mare supleţe a gestului

Reeducarea prin scris ÔÇô c─âci asta ├«nseamn─â grafoterapia ÔÇô nu vizeaz─â neap─ârat schimbarea scrisului ├«n sine, c├ót a desenului unor forme de baz─â: bucle, arcuri, elice etc. De fapt, se lucreaz─â pentru o mai mare suple┼úe ┼či u┼čurin┼ú─â a gestului.

├Äntr-un mod c├ót mai pl─âcut cu putin┼ú─â, care ├«mbin─â ├«nv─â┼úarea cu joaca, subiectul se relaxeaz─â, ├«┼či modific─â respira┼úia, se las─â prad─â diverselor senza┼úii. Este ├«nv─â┼úat s─â ┼úin─â corect creionul, s─â adopte o pozi┼úie corporal─â corect─â, destins─â.

La ora actual─â, grafoterapeu┼úii din Europa ┼či din Statele Unite lucreaz─â nu numai cu copiii, dar ┼či cu adul┼úii care au tulbur─âri afective sau de comportament. ├Än Europa, mai ales, se apeleaz─â la tehnica numit─â grafoterapie simbolic─â, care integreaz─â ┼či alte metode psihoterapeutice.

Scopul nu mai este acela de a schimba scrisul, ci de a-l folosi pentru o mai bun─â cunoa┼čtere de sine ┼či pentru a elibera psihicul de obstacolele care pot d─âuna dezvolt─ârii sale. Grafoterapia simbolic─â este util─â ┼či ├«n cazul diverselor probleme de dependen┼ú─â.

Grafoterapia se bazeaz─â pe descoperirile privind func┼úionarea emisferei drepte ┼či st├óngi a creierului. ├Än timp ce limbajul este controlat de emisfera st├óng─â, asociat─â ra┼úionalului, scrisul de m├ón─â face apel ┼či la emisfera dreapt─â, asociat─â intui┼úiei ┼či ira┼úionalului.

Asta, pentru c─â se apropie de desen, de actul artistic, ┼či pentru c─â implic─â o mul┼úime de reflexe fizice ┼či psihice incon┼čtiente. Drept consecin┼ú─â, prin intermediul scriiturii de m├ón─â, subiec┼úii pot intra ├«n contact cu o parte a eului lor interior, care ┼úine de incon┼čtient.

Analiza propriului scris este metoda prin care subiecţii pot scoate la lumină amintiri din copilărie, aflate la originea diferitelor dependenţe afective sau psihice. De asemenea, ar permite dezvăluirea anumitor aspecte, necunoscute, ale personalităţii.

Apoi, prin transformarea modului de scriere, cu ajutorul exerciţiilor grafice, e posibil, printr-un fel de acţiune retroactivă asupra psihicului, de a schimba atitudinile sau comportamentele dăunătoare.

Exemplul clasic este ├«ncercarea con┼čtient─â a subiec┼úilor de plasa bara de la litera ÔÇ×tÔÇť mai sus, ceea ce ajut─â la adoptarea unei atitudini mai hot─âr├óte pentru a ├«nfrunta provoc─ârile cotidiene.