Eşti stresat? Colorează!

1 2 jpg jpeg

Aşa cum sugerează şi numele lor, aceste conţin contururile unor imagini tipărite în alb şi negru, pe care le putem colora cu creioane colorate, în nuanţele imaginate de noi. Ele se deosebesc de cele pentru copii prin complexitatea desenelor, care au detalii mai mici şi mai fine, fiind astfel mai dificil de colorat.

În SUA, cărţile de colorat ocupă primele poziţii în topurile celor mai vândute cărţi pentru adulţi. Dar şi în ţările europene numărul celor care au început să se relaxeze colorând este în continuă creştere. Acest nou hobby creativ s-a transformat, treptat, într-o modă, iar profesiile şi vârstele celor care şi-au cumpărat creioane colorate sunt cât se poate de diferite. Activitate cu efect relaxant La fel ca bricolajul sau tricotatul, coloratul imaginilor conturate în cărţi ne potenţează capacitatea de concentrare şi ne oferă răgazul să ne confruntăm cu gândurile şi sentimentele noastre, lucru benefic în plan emoţional. Pentru o vreme, ne detaşăm de lumea exterioară şi ne concentrăm întreaga atenţie asupra imaginii din faţa noastră şi asupra trăirilor noastre interioare. Desenele frumoase, fascinante, din aceste cărţi ne prilejuiesc o călătorie în timp, spre copilăria noastră uitată, în care nu eram împovăraţi de responsabilităţi şi de stresul cotidian.

Psihologii spun că, în timp ce colorăm, practicăm un fel de „fitness pentru creier”, care ne poate fi de folos în înfruntarea provocărilor din viaţa de zi cu zi.

Pentru că este o activitate care ne solicită intens abilităţile cognitive, desenatul şi pictura sunt folosite deja de multă vreme în psihoterapie – iar coloratul reprezintă doar o altă variantă a acestor îndeletniciri. Iată cum funcţionează, de fapt, această terapie:

- Colorând imaginile, intrăm treptat într-o stare de relaxare profundă, care înlesneşte conştientizarea sentimentelor şi trăirilor interioare.

- Asemenea copiilor cu autism şi celor cu anumite dizabilităţi, care le încetinesc dezvoltarea, şi adulţii cu tulburări psihice se liniştesc atunci când colorează sau pictează.

- Psihologii au constatat că această activitate îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi o măreşte pe cea de coordonare psihomotorie.

- Coloratul ne oferă oportunitatea de a ne exprima emoţiile prin forme şi culoare, ceea ce ne ajută să eliminăm energia negativă şi să ne găsim liniştea sufletească. La acest lucru contribuie faptul că nu există niciun fel de indicaţii în privinţa culorilor – iar alegerea lor este întotdeauna o decizie personală.

- Majoritatea persoanelor care pictează sau colorează sub îndrumarea psihologilor îşi păstrează acest obicei şi după încheierea terapiei. Cărţile de colorat devin astfel mai mult decât o modalitate de exprimare a trăirilor interioare. Ele se transformă într-un obicei, care oferă stimulente şi energii pozitive.

2 jpg jpeg

Andreea Orheanu, psiholog

O nouă modă îşi face loc cu succes printre cei stresaţi şi în peisajul autohton: cărţi de colorat pentru adulţi. Se spune că acestea îi ajută pe oameni să se detaşeze un pic de stresul cotidian. În cazul copiilor, studiile arată că nu le face prea bine coloratul, pentru că le-ar bloca partea creativă. Dar sunt psihologi care afirmă că pentru nişte adulţi stresaţi, obişnuiţi să facă o muncă repetitivă, acest obicei al coloratului le-ar stimula tocmai partea creativă şi i-ar ajuta să îşi depăşească anumite blocaje.

Pentru un astfel de adult, o pagină goală, pe care este nevoit să creeze de la zero ceva, poate fi un motiv de blocaj, poate fi percepută ca o nouă sarcină de îndeplinit, în timp ce coloratul e o activitate mult mai uşoară. Prin artă omul îşi poate explora sentimentele şi gândurile, însă cărţile de colorat pentru adulţi nu trebuie confundate cu terapia prin artă. Cu ajutorul lor, individul poate deveni mai relaxat, poate reduce pe moment anxietatea şi îşi poate mări concentrarea. Aşadar, pe lângă mindfulness, sport, plimbări în natură, iată că şi aceste cărţi de colorat pentru adulţi pot fi utile pentru cei care vor un moment de deconectare.