Cum să-ţi îmbunătăţeşti memoria de scurtă durată

1 2 jpg jpeg

Psihologii consideră că memoria noastră este de trei feluri: senzorială, pe termen scurt şi pe termen lung. Memoria de scurtă durată acţionează ca un depozit temporar, stocând pentru 15-30 de secunde amintirile senzoriale. Ulterior, acestea sunt fie uitate, fie depozitate în memoria pe termen lung. Să ai o memorie deficitară poate fi stânjenitor, însă vestea bună este că există o serie de metode prin care o poţi ameliora.

Mişcă-ţi ochii!

Mişcările ochilor pe orizontală, de la stânga la dreapta şi invers, te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti memoria pe termen scurt prin activarea concomitentă a celor două emisfere cerebrale.

Scrie de mână!

Scrisul de mână te ajută să reţii mai eficient decât dacă tastezi la calculator. Memoria de scurtă durată va deveni mai bună şi dacă desenezi ceva pe o foaie. Dacă totuşi preferi să scrii doar la computer, foloseşte în exerciţiile pentru memorie fonturi deosebite, care să îţi solicite concentrarea şi să te ajute să ţii minte mai uşor ce citeşti.

Evită zahărul alb!

Zahărul alb deteriorează neuronii, îngreunează procesul de gândire, concentrarea şi atenţia. Evită declinul cognitiv prin renunţarea la zahărul în exces. Poţi să mănânci, însă, o pătrăţică de ciocolată neagră: memoria pe termen scurt va avea de câştigat. Efectul benefic este dat de antioxidanţii din cacao.

Hidratează-te!

Creierul se micşorează la propriu dacă nu bei suficientă apă, situaţie care afectează memoria pe termen scurt şi concentrarea. Bea aproximativ opt pahare cu apă în fiecare zi sau chiar mai multe dacă faci sport, transpiri mult sau eşti însărcinată.

Dormi suficient!

Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte pentru a-i da creierului posibilitatea să creeze celule noi şi să reţină informaţii. Lipsa de somn are efecte negative asupra memoriei pe termen scurt, a capacităţii de raţionament şi a atenţiei.

Meditează!

Dacă meditezi zilnic, îţi poţi îmbunătăţi atât concentrarea, cât şi circulaţia sângelui. Poţi începe cu exerciţii simple: încearcă să stai în tăcere şi să respiri adânc şi rar sau să faci o plimbare într-un loc liniştit, încercând să-ţi goleşti mintea complet.